Județul Satu Mare, rămâne primul pe țară la rujeolă. Zeci de noi cazuri
Județul Satu Mare este din nou în top atunci când vorbim de numărul de cazuri nou confirmate de rujeolă. Satu Mare este urmat de județele Neamș și Cluj. În total, 7 județe au raportat în utima săpătămână noi îmbolnăviri cu rujeolă.
Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă la nivelul țării, de la izbucnirea epidemiei și până la data de 1 mai, este de 20.000. În această perioadă au fost înregistrate și un număr de 64 de decese, precizează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
În perioada 27.04.2020 – 01.05.2020 au fost raportate înca 119 cazuri nou confirmate in 7 judete. Topul este condus de județul Satu Mare, cu un număr de 35 de cazuri. Satu Mare este urmat de județul Neamș, cu 34 de cazuri și Cluj, cu 23 de cazuri. La Suceava au fost înregistrate 19 cazuri, în Timiș patru, în Bihor s-au raportat două cazuri, iar alte două au fost înregistrate în Brașov.
Cazurile de rujeola raportate săptămânal au avut debutul în urma cu 2-4 saptamani, spun cei de la Institutul Național de Sănătate Publică, iar confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni.
Este pentru a patra săptămână când Satu Mare se află în topul național atunci când vorbim de noi cazuri de rujeolă. De la mijlocul lunii aprilie și până la începutul lunii mai, la nivelul județului au fost confirmate un număr de 129 de cazuri noi.
Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au făcut repetate apeluri pentru intensificarea campaniilor de vaccinare, în special în comunitățile care înregistrează întârzieri la aplicarea schemei de vaccinare a copiilor. Mai bine de jumătate din cazurile înregistrate la nivel național sunt în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani. Alte peste 5.000 de cazuri s-au înregistrat în rândul celor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani.
Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanata și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala, cauzată de Morbillivirus, se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitațile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, potrivit informațiilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.