Județul Satu Mare, campion la fabricarea pâinii. Stăm mai bine și decât Capitala
Satu Mare este campion la fabricarea pâinii la nivel național, arată o analiză publicată de Ziarul Financiar. Județul are mai multe unități înregistrate decât Bucureștiul. Iar Satu Mare nu se poate plânge atunci când vorbim de procesarea de alimente de bază.
În luna noiembrie a acestui an, România număra 457 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii, cu o capacitate de procesare de câteva tone sau câteva sute tone/zi, 1.930 de unităţi de fabricare a pâinii, unde sunt incluse şi brutăriile, şi 146 de centre de ambalare a ouălor, conform calculelor ZF pe baza datelor colectate de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Analiza realizată de Ziarul Financiar arată că județul Satu Mare conduce topul național atunci când vorbim de unități de fabricarea a pânii. Dacă luăm în calcul unitățile mari, dar și simplele brutării, Satu Mare reușește să se poziționeze, cu 171 de astfel de spații, peste București, care deține doar 126 de brutării sau unități de procesare a pânii. Pe locul trei se află județul Timiș, cu 114 astfel de spații.
Harta alimentară publicată de jurnaliștii de la Ziarul Financiar mai arată și că Satu Mare stă bine la nivel național și dacă luăm în calcul capacitatea de procesare pentru alte alimente de bază precum carnea, laptele și ouăle. Spre deosebire de vecinii noștri, Satu Mare se poate lăuda cu 10 unități pentru procesarea cărnii, 4 pentru procesarea laptelui și 7 pentru procesarea ouălor.
Concluziile analizei arată că Mureşul stă foarte bine cu fabricile de alimente, Suceava şi Prahova stau bine la procesarea cărnii şi fabricarea pâinii, iar Maramureşul şi Oltul la producţia de ouă.
Topul la procesarea de carne e condus de Suceava (19), urmat de judeţele Ilfov (17) şi Prahova (16), în timp ce la procesarea de ouă, liderii la nivel național sunt cei din Mureş, cu 15 unităţi. Județul vecin, Maramureş, se află pe locul doi, cu 9 unități și este urmat de Olt, cu opt unități de procesare a ouălor.