Judecători mai puțini, dar mai eficienți la Tribunalul Satu Mare. Criza de personal este îngrijorătoare
În anul 2022, Tribunalul Satu Mare s-a confruntat, la fel ca şi în anul anterior, cu un număr mare de posturi vacante de judecător, ca urmare a eliberării din funcţie prin pensionare şi a promovării la instanţa superioară. Astfel, din 27 de posturi de judecători, au fost ocupate efectiv doar un număr de 16 posturi.
”Situaţia numărului redus de judecători este una foarte delicată, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, în condiţiile în care la judecătoriile din circumscripţie sunt foarte puţini judecători care îndeplinesc condiţiile de vechime în vederea promovării la tribunal”, susține conducerea Tribunalului Satu Mare, prin președintele Cardonel Felix Mureșan, vicepreședintele Laura Micle și Remus Nemeș, respectiv coordonatorul Biroului de Informații și Relații Publice.
Pe instanţe, situaţia volumului total al activităţii se prezintă astfel:
- la Tribunalul Satu Mare în anul 2022 numărul de cauze a scăzut faţă de anul 2021 cu 629 dosare reprezentând o scădere de 7,88%;
- la Judecătoria Satu Mare în anul 2022 numărul de cauze a crescut faţă de anul 2021 cu 2649 dosare;
- la Judecătoria Carei în anul 2022 numărul de cauze a crescut faţă de anul 2021 cu 762 dosare;
- la Judecătoria Negreşti Oaş în anul 2022 numărul de cauze a crescut faţă de anul 2021 cu 609 de dosare.
”Din analiza datelor de mai sus, rezultă o creştere a volumului de activitate a tribunalului şi a judecătoriilor sătmărene, faţă de anul anterior, corelată cu o creştere proporţională a complexităţii cauzelor”, susține conducerea Tribunalului Satu Mare.
Tribunalul Satu Mare a avut de soluţionat în anul 2022 un număr total de 7344 dosare (cu 629 dosare mai puține faţă de anul 2021) din care, stoc la începutul anului 2713 dosare şi 4631 dosare nou înregistrate în cursul anului.
”Privitor la încărcătura medie pe judecător, având ca element de referinţă posturile efectiv ocupate, care s-au situat în anul 2022 la cifra de 16,2, reţinem că Tribunalul Satu Mare a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 453,3 dosare, prin raportare la volumul de activitate efectiv, cu includerea stocului anterior, respectiv o încărcătură de 789,7 de dosare prin raportare la volumul de activitate adiționat”, mai precizează sursa citată.
În anul 2022, Tribunalul Satu Mare a înregistrat un grad general de eficienţă ”foarte eficient”.
Plasarea Tribunalului Satu Mare pe grade de eficienţă, în perioada 01.01.2022-31.12.2022, este următoarea:
- Tribunalul Satu Mare este „foarte eficient” la primul indicator – Rata de soluţionare a dosarelor, ca urmare a soluţionării unui număr mai mare de dosare în perioada de referinţă decât numărul de dosare înregistrate în această perioadă.
- Stocul de dosare rămase nesoluţionate în la finele anului 2022, respectiv numărul dosarelor mai vechi de 1 an şi 6 luni în stoc determină gradul de eficienţă „satisfăcător“ la cel de-al doilea indicator.
- Al treilea indicator de eficienţă – ponderea dosarelor închise într-un an are gradul „foarte eficient”, în condiţiile în care din totalul de 4978 dosare soluţionate, un număr de 4518 dosare au fost soluţionate în termen de maximum un an de la înregistrare, reprezentând un procent de 90,80%.
- Indicatorul patru de eficienţă – durata medie de soluţionare este, de asemenea, la gradul „foarte eficient”. Durata medie de soluţionare în materiile non penale a fost de 7,3 luni, iar în penal, această durată a fost de 1,5 luni, instanţa încadrându-se în gradul foarte eficient.
- Procentul Tribunalului Satu Mare de redactare peste termenul legal a dosarelor finalizate cu document de tip final Hotărâre a determinat în anul 2022 un grad „foarte eficient” la indicatorul de eficienţă cinci.
Cumulând cei cinci indicatori, valoarea medie a eficienţei Tribunalului Satu Mare în perioada 01.01.2022 – 31.12.2022 indică faptul că instanţa s-a încadrat în gradul de eficienţă „FOARTE EFICIENT”.
”În aceste condiţii specifice anului 2022, activitatea instanţei noastre s-a îmbunătăţit, din perspectiva parametrilor de eficiență analizaţi, fiind lăudabil faptul că, în pofida numărului mare de posturi vacante, Tribunalul Satu Mare a obţinut gradul de eficienţă „foarte eficient”. Activitatea Tribunalului Satu Mare, expusă în prezentul raport sintetic, reflectă eforturile întregului personal pentru cunoaşterea, interpretarea şi aplicarea corectă a legii şi totodată reprezintă meritul întregului colectiv, asigurându-se o activitate judiciară corectă, exercitată cu bună credinţă”, a concluzionat judecătorul Remus Nemeș.