Joburi MORTALE! Care sunt cele mai riscante meserii din Satu Mare
Muncitorii români care nu dețin un job între pereții bine izolați ai unui birou sunt expuși nu doar la efort fizic ridicat ori stres continuu ci și la riscuri, multe domenii de activitate dovedindu-se a fi extrem de periculoase. Potrivit unui studiu efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în anul 2016 s-au înregistrat peste 60 de accidente de muncă dintre care, atenție, șase s-au dovedit a fi mortale!
Reprezentanții ITM atrag atenția asupra faptului că cei care activează în anumite domenii de activitate trebuie să aibă o pregătire foarte bună și o atenție sporită. În cele ce urmează, vă prezentăm care sunt cele mai riscante meserii și ce înseamnă să îți câștigi pâinea în condiții periculoase.
În anul 2016, din totalul evenimentelor pentru care s-a finalizat cercetarea, au fost înregistrate 64 persoane accidentate (105 persoane în anul trecut), dintre care șase persoane accidentate mortal (faţă de cinci în anul trecut).
Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt:
- Fabricarea de mobilă – 8 accidente cu 8 accidentaţi (12,5 % din totalul accidentaţilor);
- Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice – 8 accidente cu 8 accidentaţi (12,5% din totalul accidentaţilor);
- Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – 7 accidente cu 7 accidentaţi (10,93 % din totalul accidentaţilor);
- Transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 7 accidente cu 7 accidentaţi (10,93 % din totalul accidentaţilor);
- Lucrări speciale de construcţii – 4 accidente cu 4 accidentaţi (6,25 % din totalul accidentaţilor);
- Lucrări de geniu civil – 4 accidente cu 4 accidentaţi (6,25 % din totalul accidentaţilor);
Cele șase accidentele de muncă mortale s-au înregistrat în sectoarele: agricultură; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; lucrări speciale de construcţii; întreţinerea şi repararea autovehiculelor; transporturi rutiere de mărfuri (cu doi accidentaţi mortal).
Din totalul de șase, trei au avut caracter de accident de muncă mortal de circulaţie.
În anul 2016 au încheiat incapacitatea temporară de muncă 74 persoane (din anii 2015 şi 2016), din care: 65 prin reluarea activităţii, 8 prin invaliditate şi una prin deces.
Pentru persoanele care au încheiat incapacitatea de muncă în anul 2016, indicele de durată medie (numărul de zile pierdute, în medie, de un accidentat) este de 75,44 zile, iar indicele de gravitate (numărul total de zile de incapacitate de muncă, raportat la 1.000 de angajaţi) este 63,75 0/00.
În anul 2016 au mai fost cercetate:
– 10 evenimente mortale în care decesul s-a produs din cauze patologice
– 2 evenimente mortale care nu a avut caracter de accident de muncă
– 2 accidente de muncă de circulaţie petrecute pe raza judeţului nostru în care au fost implicaţi angajatori din alte judeţe
– 1 accident cu incapacitate temporară de muncă în care a fost implicat un conducător auto din Republica Lituania, aflat în delegaţie la o societate din judeţul nostru.