Istoria finalelor Champions League între echipe din aceeași țară
Pentru a opta oară în istorie, două echipe din aceeași țară se vor întâlni în finala Champions League. Manchester City și Chelsea se vor lupta pentru supremația continentală, pe 29 mai.
La câteva săptămâni distanță de la victoria lui Chelsea din Premier League, cele două echipe se vor reîntâlni în finala Champions League.
Va fi un meci al orgoliilor între noua campioană din Premier League și echipa care a surprins în acest sezon de Champions League.
Din cele șapte finale de Champions League disputate între echipe din aceeași țară, patru au fost câștigate de echipa care s-a clasat mai bine în campionatul intern, în timp ce trei de cele cu o clasare mai slabă.
În ce privește finala de pe 29 mai, Manchester City pornește cu un ușor avantaj, având cota 2.00 să câștige în timpul regulamentar, potrivit datelor disponibile în secțiunea NetBet pariuri sportive. Egalul are cota 3.40, iar victoria lui Chelsea are cota 3.80.
Finalele Champions League între echipe din aceeași țară:
Real Madrid – Valencia 3-0 (2000)
Aceasta a fost a 11-a finală de Champions League din istoria lui Real Madrid, în timp ce pentru Valencia a fost prima. Diferența de experiență s-a simțit din plin pe Stade de France, unde echipa antrenată de Vincente del Bosque a dominat categoric. Morientes a deschis scorul înainte de pauză, iar Steve McManaman și Raul Gonzalez au punctat și ei în partea secundă, aducându-i Realului al optulea trofeu Champions League din istorie la acel moment. În acel sezon, Real a terminat pe locul 5 în La Liga, în timp ce Valencia a încheiat pe locul 3.
AC Milan – Juventus 0-0, 3-2 la loviturile de departajare (2003)
În acest sezon, Italia a avut trei echipe în semifinale, dar Inter Milano a părăsit turneul, fiind învinsă de AC Milan. În finala de pe Old Trafford, AC Milan a făcut diferența la loviturile de departajare. Seedorf și Kaladze au ratat pentru Milan, însă Trezeguet, Zalayeta și Montero au irosit și ei loviturile de departajare. Golul victoriei a fost marcat de ucraineanul Andrei Sevcenko, cel care i-a adus lui Milan al șaselea titlu continental. La finalul acelui sezon, Juventus a fost campioană, iar AC Milan a terminat pe locul 3. Milan și Juventus au totuși una dintre cele mai mari rivalități naționale.
Manchester United – Chelsea 1-1, 6-5 la loviturile de departajare (2008)
În finala de la Moscova, Cristiano Ronaldo a deschis scorul pentru United, dar Frank Lampard a egalat înainte de pauză. Didier Drogba a fost eliminat în prelungiri, dar totul a ajuns la loviturile de departajare. Ronaldo a ratat un penalti, iar John Terry a avut șansa victoriei. El a alunecat însă și a ratat. Ulterior, Edwin van der Sar a apărat execuția lui Anelka și a adus trofeul pentru United.
Bayern Munchen – Borussia Dortmund 2-1 (2013)
Bayern Munchen a terminat sezonul cu un avans de 25 de puncte în Bundesliga față de Dortmund, iar bavarezii au câștigat și Champions League. Mario Mandzukic a deschis scorul în finala de pe Wembley pentru Bayern, dar Borussia a egalat dintr-un penalty transformat de Gundogan. Golul victoriei a fost marcat însă de Arjen Robben.
Real Madrid – Atletico Madrid 4-1, după prelungiri (2014)
La o săptămână după ce a câștigat titlul, Atletico Madrid a întâlnit-o în finala Champions League pe Real Madrid. Diego Godin a deschis scorul pentru Atletico, dar Sergio Ramos a reușit să egaleze după o fază fixă. În preungiri, Bale, Marcelo și Ronaldo au adus trofeul pentru Real Madrid.
Real Madrid – Atletico Madrid 1-1, 5-3 după penaltiuri (2016)
Sergio Ramos a deschis scorul pentru egal, dar Carrasco a dus meciul în prelungiri cu reușita din minutul 79. Real Madrid a izbutit să câștige trofeul, după ce Cristiano Ronaldo a marcat golul decisiv.
Tottenham – Liverpool 0-2 (2019)
Liverpool a deschis scorul încă din startul meciului după un penalty transformat de Salah, iar apoi Origi a facut 2-0, aducând al șaselea trofeu pentru Liverpool, care în acel sezon a terminat pe locul 2 în Premier League.