Interviu ”pe față” cu noul șef al Poliției Satu Mare: tensiuni în Poliție și organigramă incompletă
Sorin Daniel Stan a preluat atribuțiile de comandă a Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Satu Mare. Sorin Daniel Stan a lucrat pe linie de poliție economică, iar acum vine cu o nouă viziune despre ce înseamnă comanda IJP.
PresaSM.ro i-a solicitat un interviu, iar răspunsul afirmativ a venit prompt. Și mai suprinzător a fost faptul că au fost acceptate TOATE temele propuse de reporterii PresaSM.ro. Sorin Daniel Stan a răspuns la întrebări la care alți inspectori șefi ar fi găsit cel puțin zece scuze. Motiv pentru care ne-am convins personal că avem de-a face cu o nouă abordare a managementului Poliției Satu Mare.
REPORTER: Politica de personal. Au venit foarte mulți agenți și ofițeri tineri, în ce măsură este acoperită schema de personal și cum afectează această realitate munca de poliție?
Sorin Daniel Stan: În prezent organigrama este completată cu personal în proporţie de aproximativ 85%. În condițiile în care deficitul s-a acutizat anul trecut prin valul mare de pensionări, putem spune că stăm destul de bine la acest capitol, urmând ca deficitul să mai fie corectat cu absolvenţii din acest an. Avem în continuare o lipsă importantă de personal, dar nu putem spune că munca de poliţie este afectată din acest motiv, mai ales în lumina modificărilor legislative, care ne permit să plătim orele suplimentare lucrate. Ritmul pensionărilor a mai scăzut, în acest an înregistrându-se 14 încetări a raporturilor de muncă prin pensionare.
REPORTER: În interiorul Inspectoratului de Poliție Județean sunt anumite tensiuni, cu reminiscențe spre spațiul public, între diferiți șefi de servicii. Dacă este o problemă pentru comanda IPJ și, implicit, pentru munca de poliție?!
Sorin Daniel Stan: Suntem conştienţi că orice tip de conflict intern poate aduce prejudicii de imagine instituţiei, dar în nici un caz prin existenţa sau inexistenţa acestora nu putem caracteriza un întreg colectiv pentru un caz sau altul izolat. Poliția trebuie privită în ansamblu şi este de datoria fiecărui poliţist să contribuie la imaginea instituţiei şi să lase orgoliile personale la poarta unităţii. Nu înregistrăm tensiuni majore între poliţişti sau chiar dacă există nu sunt de o asemenea anvergură încât să fie afectată munca de poliţie. Cu siguranţă după stabilizarea unor titulari pe funcţiile de conducere vacante astfel de tensiuni vor dispărea de la sine.
REPORTER: Fostul inspector șef Alin Haniș a declarat în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică de la Carei, în urmă cu circa o lună, că a cerut Inspectoratului General al Poliției Române desemnarea unui adjunct, dat fiind volumul enorm de muncă. Cum vedeți dumneavostră această situație?
Sorin Daniel Stan: Situaţia funcţiilor din conducerea IPJ Satu Mare este cunoscută de conducerea Poliţiei Române, nu este o situaţie singulară la nivel de ţară şi cu siguranţă treptat situaţia va reveni la normal. Până atunci însă, împreună cu membrii Consiliului de conducere al IPJ asigurăm funcţionalitatea instituţiei în parametri normali. Evident o situaţie cu o conducere în formulă completă ar conduce la un management mai eficient, ar permite delegarea unor atribuţii adjuncţilor şi implicit degrevarea şefului de inspectorat de o parte din activităţi.
REPORTER: Hoții au început să dea spargeri în zona centrale ale municipiului Satu Mare. Cum se poate combate/preveni acest fenomen?! Cât de eficiente sunt patrulele mixte?!
Sorin Daniel Stan: Nu avem un fenomen infracţional mai ridicat în zonele centrale ale municipiului faţă de celelalte zone. Dar şi în general infracţionalitatea este pe un trend descendent faţă de anul trecut şi prin prisma situaţiilor statistice. De exemplu la infracţiunile de furt, care sunt cele mai frecvente, avem o scădere cu 31 de fapte pe primele 4 luni, comparativ pe cei doi ani.
În ceea ce priveşte prevenirea, cu certitudine observaţi în comunicatele noastre adresate publicului larg prin intermediul masa mediei accentul pe care îl punem pe acest segment de activitate, pe încercarea de responsabilizare a cetăţenilor faţă de bunurile proprii, raportat la condiţiile sociale actuale, de care vrem nu vrem nu putem face abstracţie. Cert este că nu ne confruntăm cu o mare infracţionalitate, cele mai multe furturi fiind din categoria celor de subzistenţă, dar care bineînţeles ne procupă pentru că acestea dau populaţiei o lipsă de confort.
Patrulele mixte şi-au dovedit în timp eficienţa şi pe lângă aceasta, structurile cu care colaborăm în constituirea acestor patrule (şi aici mă refer la Jandarmerie, Poliţia de frontieră şi poliţiile locale) sunt un real sprijin tocmai în ceea ce discutam mai devreme, respectiv completarea pe acest segment, de ordine şi siguranţă publică, a deficitului de personal şi de ce nu a măririi numărului de patrule care pot acţiona simultan pe o rază de competenţă.
REPORTER: Poliția Locală Satu Mare deține în administrare un sistem de supraveghere video a municipiului Satu Mare, dar rezultatele sub aspectul siguranței par să fie slabe. Nu s-ar impune preluarea acestui sistem de către o altă instituție specializată?
Sorin Daniel Stan: Din câte ştiu, supravegherea municipiului cu camere de supraveghere s-a efectuat prin accesarea de fonduri europene de către Primăria Satu Mare astfel e normal şi legal ca dânşii să gestioneze sistemul. Din punctul nostru de vedere nu prezintă importanţă cine gestionează sistemul atâta vreme cât la solicitare avem acces la datele stocate de sistem
Cine este Dumitru Sorin-Daniel Stan
Educaţie şi formare:
1998 – Facultatea de drept, cu examen de licenţă
1990 – Liceu de specialitate, cu examen de diplomă
Studii de pregătire/ perfecționare
2014 – International Law Enforcement Academy
2013 – Manager proiect
2007 – Formator pe tema Cooperare polițienească si curriculum de bază EUROPOL
Cursuri postuniversitare/ cercetare stiințifică:
1999 – Drept civil
Funcţii ocupate şi activităţi desfăşurate
Încadrat în M.A.I.: 01.03.1993
01.03.1993 – 01.10.2004: funcţii de execuţie pe diferite linii de muncă în cadrul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice
01.10.2004 – 03.04.2017: Şef birou la Biroul de Investigare a Criminalităţii la Regimul Fondurilor şi a Corupţiei
03.04.2017- prezent: Împuternicit adjunct al şefului inspectoratului
ma bucur enorm ptr sorin este foarte corect un om deosebit ,a fost si cand ere elev de liceu la locul lui foarte inteligent si apreciat ma bucur enorm ptr ca a ajuns la locul lui si astept sa urce si mai sus ptr ca este destept si doresc mult sa aibe multe bucurii in viata lui si a familiei lui il salut cu drag
View Comment