Interes crescut pentru construirea pasarelei pietonale peste Someș, în Satu Mare
Trei oferte au fost depuse pentru realizarea pasarelei pietonale peste Someș. Primăria Satu Mare este pregătită să plătească 22 de milioane de lei (fără TVA) pentru podul care ar urma să asigure accesul pietonilor și bicicliștilor cu zona de pe Drumul Careiului.
Trei oferte au fost depuse și se află în evaluare tehnică pentru obiectivul de investiții “Pasarelă pietonală și velo peste râul Someș”, potrivit datelor prezentate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Este vorba despre o investiție de 22.770.264 RON (fără TVA), echivalentul a 4 milioane de euro la cursul zilei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
Inițial, pe lista de participanți s-au înscris zece firme și asocieri. Ulterior, una dintre firme s-a retras, iar alte șase firme nu au depus o oferă de preț, criteriul de selecție, potrivit anunțului publicat de autoritățile locale, fiind prețul cel mai mic.
Astfel, în joc au rămas trei firme, care au și depus scrisorile de garanție solicitate de autorități. Este vorba despre DIFERIT S.R.L., Asocierea Electrogrup (Leader), Urban Scope și Asocierea dintre Operes (Leader), Pontis Concept Design Srl, Cosedil Spa, Maco Sole Concept.
După trei rateuri, se licitează din nou pasarela pietonală peste Someș. Prețul, mai mare cu 60%
Autoritățile sătmărene au la dispoziție până la finalul lunii în curs, data de 23.04.2020, pentru evaluarea tehnică a ofertelor. Câștigătorii vor trebui să realizeze proiectul tehnic și construcția pasajului pietonal.
Pasarela peste Someș. Va reduce poluarea și va încuraja transportul alternativ
În ceea ce privește importanța investiției, autoritățile locale au precizat că nou pasarela va contribui la promovarea transportului alternativ și va reduce semnificativ traficul rutier și poluarea aerului.
“Prin crearea, modernizarea și extinderea unei rețele coerente de piste pentru biciclele, dar și prin crearea, modernizarea unor trasee pietonale, se pot asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din cota modală o transportului privat cu autoturisme, către transportul public și modurile nemotorizate, respectiv către utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare și mersul pe jos. În acest mod, se pot diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalenți C02 din transport”, spun autoritățile locale.
Actualele oferte au fost depuse după ce autoritățile locale lansaseră deja alte trei licitații care au eșuat, din cauza prețului prea mic. Inițial, valoarea contractului se ridica până la aproape 16 milioane de lei, fără TVA.
E oficial! Lucrările la al treilea pod peste Someș încep în mai! Gata în 2023!
În ceea ce privește structura pasarelei, autoritățile vor o structură de rezistență pentru deschiderea centrală de tip arc cu tirant, de care se suspendă tablierul. Pasarela pietonală ar urma să aibă o lungime totală de 214 metri și o lungime a structurii de 181 metri, având trei deschideri: deschiderea centrală de 130m și două deschideri de 25,00 m peste albia majoră – spre celor două maluri. Suprafața pasarelei va fi de 1224 mp, a rampelor de acces, de 742mp, iar suprafața totală va fi de 1966 mp.
A trecut 1 AN de cand se discuta acest subiect! Dupa cum merg treburile in ac sens probabil ca peste 10 ani se va realiza, daca nu se va mai inventa ceve virus! Cine mai crede in politrucii locali si nationali e „UN MARE TAMPIT”. Muscati fraerilor! (cei care puneti botul la baliverne).
View CommentAsa e!
View Comment