Înșelătoriile online se țin lanț, acum prin mail-uri de la companii cunoscute
Echipa CERT-RO avertizează asupra campaniilor din mediul online car vizează infectarea utilizatorilor cu malware. Cum în această perioadă a crescut numărul comenzilor online, infractorii s-au perfecționat și ei și se folosesc de identitatea vizuală a unor companii care oferă servicii de curierat. Experții în cibernetică au publicat email-uri care utilizează logo-ul Poștei Române și a GLS pentru a-i face pe utilizatori să descarce atașamentele cu malware.
Echipa CERT-RO trage un nou semnal de alarmă cu privire la campaniile din mediul online care vizează infectarea calculatoarelor utilizate cu malwate. Experții în securitate cibernetică au publicat două astfel de campanii, una care utiliza identitatea vizuală a Poștei Române, iar alta care folosește logo-ul GLS, pentru a-i determina pe internauți să descarce aplicații de tip 7zip.
„Practic, un utilizator primește un e-mail în care este anunțat despre faptul că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt malware”, explică cei de la CERT-RO.
„Vă supunem atenției un nou val de e-mail-uri care conțin link-uri malițioase, de această dată atacatorii folosindu-se de identitatea vizuală a unui alt serviciu de curierat – GLS Romania,” mai avertizează experții în securitate cibernetică.
Verificați adresa expeditorului și textul primit
Echipa CERT-RO are și o serie de recomandări pentru ca utilizatorii să nu devină victime ale campaniilor de înșelătorie online
- Atenție la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor și la atașamentele pe care doriți să le accesați! Evitați graba în activitatea din mediul online, faceți verificări suplimentare, acolo unde aveți suspiciuni și sub nicio formă nu accesați link-ul, în astfel de cazuri, înainte de a-l verifica cu o soluție de securitate.
- Validați mereu cu expeditorul informația primită, în cazul în care nu identificați clar despre ce este vorba. Totodată, acordați o atenție sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituții. Dacă acesta deține greșeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală.
- Verificați mereu adresa expeditorului, înainte de a accesa link-uri sau atașamente
Citește și:
Polițiștii avertizează: Fiți atenți la apelurile telefonice!
Atenție la păcălelile de pe net! Care sunt cele mai întâlnite fraude online
Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Cum funcționează înșelătoria Wangiri