Inițiativa USR: Oprim Jaful! Radu Panait: „USR a depus două proiecte de lege pentru desființarea acestui institut”
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) ar trebui desfiinţată spun cei de la USR, care îi îndeamnă pe cetățeni să li se alăture în cadrul inițiativei „Oprim Jaful!”. USR chiar a întocmit o listă a „agenţiilor şi institutelor care risipesc banii publici şi pe care Coaliţia PSD-PNL ar trebui să le desfiinţeze sau să le reorganizeze de urgenţă pentru a opri jaful din bani publici”.
Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a înființat prin modificarea, în 1996, a denumirii unui ONG – Asociația Oamenilor de Știință din România. Ulterior, în 2007, prin Legea 31 s-a transformat din ONG în „academie” și este prima pe care USR dorește să o desființeze.
„Această instituție fantomă este susținută cu bani din bugetul de stat. Membrii titulari şi corespondenţi sunt cetăţeni români aleşi pe viaţă. Și moștenitorii beneficiază de o sumă lunară neimpozabilă, după modelul Academiei Române, aia adevărată. În 2022, 9,95 milioane lei s-au dus în principal pe cheltuieli administrative și de personal, în timp ce sub 10% (7,8%) au fost prevăzuți pentru activitatea de cercetare!”, precizează cei de la USR.
Pe lista celor care primesc bani de la AOSR se numără Ion Iliescu, cel care a și pus bazele „academiei”, Aliodor Manolea, cunoscut din vremea lui Traian Băsescu pentru „Flacăra Violet”, dar și Ecaterina Andronescu, Valeriu Tabără, Ion Cristoiu, inclusiv Teodosie de la Constanţa.
Potrivit deputatului sătmărean Radu Panait, de desființat trebuie să se desființeze și Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Alocările pentru acesta depășesc în acest an 3,6 milioane lei.
„Levantul, ca atare, nu este subiect de cercetare nicăieri în lume. USR a depus două proiecte de lege pentru desființarea acestui institut. Unul dintre ele a fost respins, al doilea este propus spre respingere.Ce am putea face cu acești bani? Am putea plăti 130.000 mese calde pentru copii sau am putea planta 31 hectare de pădure”, precizează deputatul sătmărean.
Institutul pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost înființat la inițiativa lui Emil Constantinesc. Presa remarca la vremea respectivă că România este singura țară care a pus bazele unui astfel de institut, chiar vicepreședintele Academiei Române de la vremea respectivă remarcând că „oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potenţialului ştiinţific naţional nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare şi muzeale din România nu dispun în momentul de faţă decât de un număr foarte redus de autentici specialişti capabili să abordeze cu competenţă problemele complexe legate de civilizaţia Levantului, iar aceştia sunt aproape în totalitate ajunşi la vârstă înaintată”.