INFOGRAFIC. Care au fost cele mai căutate locuri de muncă în 2019
Tot mai mulți români sunt interesați de locurile de muncă part-time, arată datele colectate anul trecut de platforma de căutare eJobs. Când vine vorba de job-uri, cei mai mulți au fost interesați de ofertele pentru șoferi și contabili.
Aproape 4 milioane de căutări au fost înregistrate, în 2019, pentru joburile de șofer, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Următoarele cele mai căutate locuri de munca 2019 au fost cele de contabili și economiști, care au adunat, cumulat, aproape 3 milioane de căutări. Foarte activi anul trecut au fost și inginerii, care vrut să-și schimbe locul de muncă – pentru această specializare au fost înregistrate peste 1,2 milioane de căutări.
Iar tot mai mulți internauți caută și locuri de muncă part-time, spun cei de la eJobs.
„Una dintre surprizele anului trecut a fost să observăm cât teren au putut să câștige joburile part time. Fie că vorbim de tineri studenți care vor un program de 4 sau 6 ore pe zi, care să le permită să-și continue studiile sau de specialiști care vor să îmbine un job stabil cu activități de freelancing, 2019 a venit cu o creștere a interesului pentru aceste locuri de muncă – am avut 1,6 milioane de căutări pentru job-urile part time”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Tot peste 1 milion de căutări au mai fost făcute și pentru pozițiile de assistant manager, aproape 950.000 pentru cele de manager și 750.000 pentru asistenți medicali. La un nivel apropiat de acestea s-au aflat joburile destinate specialiștilor în resurse umane (aproximativ 750.000) și cele de operatori call center (aproape 700.000).
Surprize în clasament
Ceea ce i-a suprins chiar și pe specialiștii în recrutare au fost căutările candidaților cu privire la limba străină solicitată de angjatori.
„Un alt aspect interesant anul trecut a fost legat și de limbile străine incluse în căutările candidaților. Contrar așteptărilor, joburile care presupuneau cunoaștere limbii engleze s-au aflat pe ultimul loc, fiind devansate de cele pentru vorbitorii de germană (peste 300.000 de căutări), italiană (195.000 de căutări), spaniolă (159.000 de căutări) și franceză (152.000 de căutări)”, a mai spus Bogdan Badea.
De cealaltă parte a clasamentului, a joburilor cu cele mai puține căutări înregistrate, s-au aflat, în 2019, arhitecții, consilierii juridici sau cele de secretară. Chiar și așa, acestea au adunat, fiecare, peste 100.000 de căutări, pe tot parcursul anului.