ANCHETĂ. Infecțiile nosocomiale, ascunse sub preș în spitalele din Satu Mare. Oficial, sub media europeană
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în 2022 s-au înregistrat 526 infecţii asociate asistenţei medicale în spitalele din Satu Mare, cele mai multe dintre ele la Spitalul Județean Satu Mare, unitatea medicală cu cea mai mare adresabilitate la nivelul județului.
Nu mai puțin de 526 de infecții asociate asistenței medicale (nosocomiale) au fost raportate de către Direcția de Sănătate Publică a județului Satu Mare în 2022.
Cele mai multe dintre ele 393 cazuri, au fost raportate de către Spitalul Județean Satu Mare. Următorul pe listă este Spitalul Municipal Carei, care a raportat 75 de cazuri, urmat de Spital de pneumoftiziologie Satu Mare, unde au fost raportate 40 de cazuri și Spital Orăşenesc Negreşti Oas, unde au fost raportate 39 cazuri.
În ceea ce privește tipul de infecție, DSP precizează că 22 au fost septicemii, 203 au fost infecții respiratorii, 210 au fost digestive, 14 au fost infecţii de plagă chirurgicală, în 55 de cazuri a fost vorba despre infecţii urinare, 11 au infecţii cutanate.
Potrivit sursei citate, incidența la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este de 1,26%, în timp ce la Spitalul Municipal Carei este de 0,91%. Incidențele sunt mici, dacă ne gândim că media națională pentru țara noastră a fost în 2022 de 2%.
În schimb anchetele jurnalistice declanșate după incidentul Colectiv au arătat că la nivelul unităților medicale din țara noastră infecțiile nosocomiale trec de multe ori neraportate. Pentru comparație, în timp ce România înregistra o rată de 2%, la nivelul Uniunii Europene, rata era de 8%.
Anul trecut, chiar ministrul Sănătății Alexandru Rafila recunoștea că numărul infecțiilor nu este raportat corect.
„Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile”, a precizat ministrul Rafila în vara anului trecut. Tot atunci a spus că vrea o rată minimă de raportare de 3%. Mai mulți manageri au precizat atunci că motivul real al subraportărilor este legat de modul în care este formulată legea, care penalizează medicii și spitalele ducând astfel la o raportare incorectă. „Un prim pas în acest sens eu văd dezincrimiarea infecției nosocomiale”, a precizat un manager de spital în 2022 când a fost întrebat despre cum ar putea România ajunge la o raportare corectă a infecțiilor.