În Maramureș, măștile au devenit obligatorii. Măsura, luată și de alte județe
În Maramureș purtarea măștii de protecție în spaţiul public a devenit de astăzi obligatorie. Măsura trebuie respectată inclusiv de cei care doar tranzitează județul, a explicat șeful CJ Maramureș, Gabriel Zetea. Acesta a explicat și motivul pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat această măsură. Alte cinci județe din țară au luat măsuri similare.
Începând cu data de 6 aprilie, în județul Maramureș, purtarea măștilor de protecție, inclusiv a celor improvizate, este obligatorie. Măștile trebuie purtate indiferent că vorbim de rezidenți sau de cei care se află în tranzit, de persoanele sănătoase sau cele care suferă de infecții respiratorii.
„Pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș,[…] Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat sâmbătă, 4 aprilie 2020, patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care vor fi aplicate începând de luni, 6 aprilie 2020. Prima măsură care devine obligatorie, începând cu data de 6 aprilie 2020, pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul face referire la acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu”, explică președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.
Măștile obligatorii, o măsură luată de tot mai multe autorități naționale
Zetea a oferit și o explicație pentru luarea acestei măsuri, chiar dacă, la începutul epidemiei, atât ministerul Sănătății, cât și Organizația Mondială a Sănătății nu recomanda purtarea măștilor de către persoanele sănătoase. Mai multe țări europene au luat și ele aceast măsură.
„Deși la începutul infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, multe țări occidentale au susținut că utilizarea măștilor de protecție nu este necesară, în ultimele zile, mai multe state europene au decis purtarea mijloacelor de protecție care să acopere fața și nasul. Cehia, Slovacia, Bosnia-Herțegovina, Austria și Bulgaria au introdus deja măsuri privind obligativitatea purtării măștilor de către toți cetățenii.[…] Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Mongolia – care au fost aproape de epicentrul epidemiei, au reușit să țină sub control răspândirea virusului apelând la această măsură completată de anchete epidemiologice, testare la scară largă și carantinare”, mai explică șeful CJ Maramureș, Gabriel Zetea.
O discuție în acest sens are loc și la nivelul Statelor Unite, iar Zetea îl citează pe Anthony Fauci, medic şi director al Institutului Naţional pentru Bolile Alergice şi Infecțioase, cel care coordonează răspunsul SUA la epidemia COVID-19, care i-a îndemnat și el pe americani să își acopere nasul și gura, inclusiv cu măști improvizate, dacă ies în public.
În ceea ce privește argumentele pentru obligativitatea măștilor, autoritățile din alte țări au precizat că persoanele asimptomatice pot răspândi boala, iar acesta a fost motivul pentru care au prospus această măsură.
Mai multe județe din țară au luat măsuri similare
Maramureșul nu este singurul județ din țară care a luat această decizie. La finalul săptămânii trecute, în județele Galați, Iași, Vaslui și Suceava purtarea măștilor a devenit obligatorie. O decizie similară a fost luată și de oficialii din Hunedoara, dar aplicabilă doar în orașul Simeria.
De altfel, în municipiului Baia Mare, Primăria a început să distribuie pachete sanitare populației. Este vorba despre măști, mănuși și dezinfectant (alcool sanitar). Pachetele distribuite populației vor fi finanțate prin banii redirecționați de la bugetul local. Potrivit autorităților au fost tăiate din cheltuielile legate de finanțarea cultelor religioase și a evenimentelor culturale.
Măștile, mănușile și dezinfectanții, la prețuri tot mai mari
De cealaltă parte, cetățenii se plâng că au acces limitat la măști, mănuși și dezinfectanți. Acolo unde se mai găsesc în magazine, atât spirtul, cât și alți dezinfectanți au prețurile tot mai ridicate, iar unii producători au semnalat faptul că din cauza cererii crescute se confruntă cu costuri suplimentare de producție, care implicit duc la prețuri tot mai mari.
Farmaciștii anunță că nu au de unde să aducă măști. Au apărut și speculanții
Clienții acuză specula și încercarea unora de a face profit pe seama panicii create de pandemia de coronavirus. Inclusiv sătmăreni au relatat faptul că produse aflate pe stoc au avut prețurile mărite, fără justificare, asta în timp ce un sătmărean a povestit că primit măști chirurgicale de la o farmacie doar dacă a cumpărat produse în valoare de 50 de lei.
Un tânăr sătmărean chiar s-a ales cu dosar penal pentru specula cu măști făcută prin intermediul rețelelor de socializare.
Specula cu măști de protecție a fost denunțată inclusiv în mediul online, acolo unde prețurile au crescut imediat ce a fost confirmat și primul caz de infectare cu COVID-19 în România.
Industria textilă din Satu Mare, recrutată în lupta cu COVID-19. Prefectura a făcut demersuri
Situația este similară și în ceea ce privește mănușile. O cutie a ajuns să coste peste 100 de lei, asta în condițiile în care în luna februarie încă se mai găseau pe piață cutii cu 100 de mănuși la prețuri de 25 de lei/cutie.
În schimb, firmele de textile au început să se reprofileze și să pună la dispoziția clienților măști textile, reutilizabile.