În această seară, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori. Vizibilă la Satu Mare
A sosit momentul pentru cea mai populară și spectaculoasă ploaie de stele. Curentul de meteori își va atinge maximul în această seară, iar sătmărenii vor avea parte de un cer mai mult senin, perfect pentru a observa stelele căzătoare.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, explică astronomii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Condiții meteo bune la Satu Mare
Câțiva nori își vor face simțită prezența pe cerul Sătmarului, dar condițiile meteorologice vor fi bune pentru a putea vedea câteva zeci de stele căzătoare. Singura problemă va fi lumina Lunii, spun astronomii. Cei de la NASA sunt optimiști, iar în ciuda faptului că Luna plină va lumina bolta cerească, Perseidele sunt recunoscute pentru abundența de stele căzătoare puternic luminoase.
În acest an, maximul curentului de meteori se va situa în jurul valorii de 150 de meteori pe oră, mai spun cei de la Observatorul Astronomic. Iar dacă ratați maximul din această seară, puteți încerca și în noaptea următoare, dacă vă înarmați cu răbdare.
„Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentrui a-i observa. Vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele cureţilor de meteori, ieşiţi afara la ora indicată, aşezaţi-vă confortabil pe un şezlong sau pătură şi aşteptaţi, privind pe cer. Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi…nu vor trece nici 5-10 minute şi veţi vedea stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului!,” explică astronomii.