Impact devastator pentru municipiul Satu Mare. ”Vor pleca tinerii, se oprește dezvoltarea, dispar evenimentele culturale și sportive”
Proiectul de ordonanță de urgență, care a fost prezentat opiniei publice ca fiind o reformă revoluționară a administrației publice, este de fapt o catastrofă imensă! Dacă va fi adoptată în forma actuală, va avea efecte devastatoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, va ucide viața culturală și sportivă din orașele mici și mijlocii, iar pe termen lung practic comunitățile din aceste municipii se vor goli de generația tânără. Eliminarea facilităților din construcții va da peste cap investițiile publice, tocmai acum când toate administrațiile au pregătit proiecte pentru PNRR și noul exercițiu de finanțare euopeană.
Reducerea cheltuielilor ar trebui să înceapă în aparatul central! Guvernul greșește când încearcă, în schimb, să reducă activitățile culturale, sportive și de agrement și lovește în întreprinderile mici și mijlocii.
Blocarea investițiilor publice
Eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor ar putea duce la un blocaj al investiilor publice. Dacă facilităţile vor fi eliminate se vor înregistra întârzieri la proiectele prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și la cele finanțate din fonduri europene. De asemenea, există riscul reducerii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu circa 20%, până în 2030.
”Constructorii mi-au spus deja că manopera va crește cu cel puțin 20%, care se va resimți în costurile lucrărilor publice. Cele mai mari temeri ale firmelor din domeniul construcțiilor sunt fie că startul unor proiecte va fi întârziat din cauza lipsei de personal și de scumpirea materialelor, fie unele nu vor mai putea fi finalizate în termenul stabilit inițial”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.
Distrugerea comunității
Dacă trece această ordonanță în forma actuală, va însemna sfârșitul vieții culturale, sportive, și până la urmă sfârșitul comunităților din municipiile mici și mijlocii. Tinerii vor pleca toți din țară! Cine își asumă responsabilitatea pentru acest lucru?
”Nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală şi nu în ultimul rând faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă să renunțăm la consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni”, a spus Gábor Kereskényi.
”Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că în asemenea situaţii Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat. Dar într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici”, a adăugat primarul municipiului Satu Mare.
Prin această ordonanţă autonomia locală este lovită în plin, în condiţiile în care România a semnat şi a ratificat Carta europeană a autonomiei locale. Dar ceea ce vedem acum este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte principiul autonomiei locale. Cum poate Guvernul să decidă cum se vor cheltui banii din impozite și taxe plătite de sătmăreni?”, a mai spus primarul Gábor Kereskényi.
Acesta a mai declarat că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a lămuri toate aspectele care ţin de administraţia locală.
Dispar evenimente culturale care au făcut Satu Mare cunoscut
Evenimente culturale precum Zilele Orașului, Festivalul de Teatru, Street Music, Festivalul Jazz & Wine și Zilele Muzicale Sătmărene vor dispărea anul viitor pentru că nu se vor putea bugeta!
Exisăt un pericol real ca instituții precum Teatrul de Nord, Centrul Cultural ,,G.M Zamfirescu”, Clubul Sportiv Municipal Olimpia, dar și cele finanțate de Consiliul Județean, respectiv Filarmonica ,,Dinu Lipatti” și Muzeul Județean.
Guvernul va stopa și investițiile în infrastructura sportivă, construcția de bazine și stadioane. La Satu Mare, proiectul construcției bazinul de înot va fi blocat timp de cel puțin un an de zile.
Ordonanța lovește și în ONG-urile. Prevederile referitoare la sponsorizări din ordonanţa de urgenţă menite să crească veniturile bugetare pun în pericol sute de cauze sociale, elimină posibilitatea partenerilor din sectorul privat de a susţine comunităţile în care funcţionează, restrânge substanţial programele de intervenţie ale organizaţiilor din domeniul socio-medical şi educaţional.
”De 7 ani încercăm să construim o comunitate, în care sătmărenii să se simtă bine și să nu-și mai dorescă să plece din oraș. Acum, toate eforturile noastre sunt distruse”, a mai precizat primarul Gábor Kereskényi.