ILEGAL. ISU Satu Mare, condus parțial de un pensionar! Ofițerii activi sunt certați de un CIVIL
Deși s-a pensionat de mai mulți ani, colonelul (în rezervă) Gheorghe Strâmb a ajuns să conducă/coordoneze parțial, din umbră, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare. Conform informațiilor PresaSM, acesta a fost cooptat neoficial în structura de comandă de către actualul inspector șef Ovidiu Leuca, un fost protejat al colonelului pensionar. Mai mult, rezervistul Strâmb își permite să mustreze ofițeri activi, aparent cu largul concurs al actualului comandant, ceea ce este ilegal.
Reporterii PresaSM au reușit să strângă informații de INTERES PUBLIC din rândul subofițerilor și, mai ales, al ofițerilor, care au detaliat și modul în care colonelul (rezervă) Strâmb le-ar da sarcini de serviciu și chiar ar CERTA ofițeri activi pentru modul în care își desfășoară activitatea.
Cum acest lucru nu ar fi de ajuns, rezervistul Strâmb transmite ironii – direct sau indirect – la adresa jurnaliștilor incomozi și a ajuns să vâneze sursele jurnaliștilor din interiorul ISU Satu Mare. Acțiune ILEGALĂ care i-a costat funcția și cariera pe alți șefi din ISU Satu Mare, trași pe linie moartă de către conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Comentariul ”la bășcălie” din imaginea de mai jos a fost șters de către Gheorghe Strâmb la scurt timp după ce l-a postat… Oare de ce?!
Ceea ce probabil rezervistul Strâmb și inspectorul șef Ovidiu Leuca nu vor să știe este că HOTĂRÂREA nr. 1.492 din 9 septembrie 2004 privind principiile de organizare, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste nu permite IMIXTIUNEA EXTERNĂ în activitatea ISU!
”Inspectoratul este condus de şeful inspectoratului, numit în condiţiile legii, la propunerea prefectului. (…) Şeful inspectoratului răspunde de aplicarea legii în domeniul de competenţă şi asigură executarea dispoziţiilor organelor ierarhice, precum şi a celor date de prefect în baza prevederilor art. 24 din Legea nr. 340/2004 privind instituţia prefectului. (…) Şeful inspectoratului este ajutat de un prim-adjunct şi un adjunct, numiţi prin ordin al inspectorului general. (…) În absenţa şefului inspectoratului conducerea se asigură de prim-adjunctul prevăzut la alin. (1) ori de altă persoană desemnată de acesta”, se arată în cadrul legal.
Poate ne ajută inspectorul șef Ovidiu Leuca să înțelegem cum este posibil ca un ofițer în rezervă, mai exact un CIVIL, să efectueze o astfel de imixtiune, tracasând anumiți OFIȚERI ACTIVI. Poate ne mai ajută colonelul Leuca să înțelegem de ce un număr ALARMANT DE MARE de subofițeri și ofițeri vor să se pensioneze sau au cerut detașarea la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Ovidiu Leuca (foto stânga) și Gheorghe Strâmb (foto dreapta) se afișează împreună, fără nicio problemă, la activitățile ISU Satu Mare
PresaSM a solicitat un punct de vedere din partea conducerii ISU Satu Mare raportat la prezența prin unitate a colonelului în rezervă Strâmb: ”(…) Acesta a ocupat funcţia de inspector şef in unitate, iar accesul dânsului sau a altor persoane în cadrul inspectoratului se face de fiecare dată cu respectarea prevederilor stabilite în acest sens. În plus, considerăm oportun să uzităm de experienţa, cunoştinţele şi veleităţile de leaderi ale camarazilor care în baza expertizei profesionale dobândite de-a lungul timpului, au fost factori decizionali importanţi în ceea ce priveşte conducerea acestui inspectorat (…)”.
Doar că persoanele din comanda ISU Satu Mare nu precizează NIMIC de imixtiunea colonelului (rezervă) Strâmb în activitatea unor ofițeri!
Este important de precizat că reporterii PresaSM au cerut un punct de vedere colonelului (rezervă) Gheorghe Strâmb, pe aspecte punctuale, încă din luna IULIE a acestui an, dar până în prezent nu a fost furnizat. PresaSM așteaptă în continuare un punct de vedere pentru clarificarea acestor aspecte.
NOTA REDACȚIEI: Ca de obicei, PresaSM va pune la dispoziția instituțiilor de control informațiile pe care le deținem (bineînțeles cu protejarea identității surselor, drept conferit de către jurisprudența CEDO)