ÎCCJ și Avocatul Poporului atacă la CCR legea impozitării pensiilor speciale
Atât Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și Avocatul Poporului au atacat la Curtea Constituțională legea impozitării pensiilor. Magistații spun că sunt nesocotite mai multe decizii ale CCR. Și ministrul Apărării a criticat decizia parlamentarilor de a impozita pensiile speciale.
Președintele ÎCCJ, Corina Corbu, susține că astfel de inițiative legislative au condus „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor. Într-un comunicat de presă, magistrații spun că sunt probleme atât cu felul în care a fost adoptată legea, dar și cu prevederile ei.
„Printr-o lege adoptată după procedura prevăzută pentru legile ordinare se modifică implicit dispozițiile unei legi organice, respectiv Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare, fiind totodată nesocotite decizii succesive ale Curții Constituționale în acest domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curți.
Taxa impusă, explică magistrații nu este justă și echitabilă.
„Este încălcat principiului statului de drept, statuat de art. 1 alin. (3) din Constituție, în componenta sa referitoare la principiul impunerii fiscale juste și echitabile prevăzut de art. 56 alin. (2) din Constituție, precum și încălcarea principiului egalității statuat de art. 16 din Constituție și art. 14 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; instituirea taxei contravine principiului”, se mai arată în comunicatul ÎCCJ.
Potrivit Digi24 și Avocatul Poporului a contestat legea care va impozita pensiile speciile. Instituția condusă de Renate Weber nu a transmis până la această oră un comunicat de presă în acest sens.
Tot astăzi, ministrul Apărării a avut o ieșire publică printr-o postare pe Facebook criticând impozitarea pensiilor de care beneficiază militarii.
Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea care prevede impozitarea pensiilor speciale. Practic, pensiile de până la 2.000 de lei, inclusiv, nu vor fi impozitate, explică sătmăreanca, iar cele cu valori între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%. Pentru cele care trec de plafonul de 7.000 de lei, impozitul va fi de 85%.
Ce categorii profesionale vor fi impozitate
Vor fi impozitate pensiile de serviciu pentru deputați și senatori; pensiile judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor; pensiile funcționarilor publici cu statut special, ale funcționarilor publici parlamentari; pensiile membrilor corpului diplomatic și consular al României; pensiile membrilor Curții Constituționale și ale personalului aeronautic civil; pensiile aleșilor locali, primari și viceprimari, precum și președinți și vicepreședinți de Consilii Județene; pensiile foștilor președinți ai României.

Extraordinar! Dar faptul că o tânără a fost omorâtă cu bestialitate de un criminal eliberat din pușcărie, nu i-a deranjat nici pe AVOCATUL POPORULUI, condus chiar de o femeie, nici pe cei din ÎCCJ? RUȘINE !!!
View Comment