Hotelul Dacia, în linie dreaptă pentru reabilitare. Au reînceput procedurile
Hotelul Dacia a fost achiziționat de către Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (firmă de stat a Ungariei) la sfârșitul anului 2017, dar de atunci nu a făcut mare lucru. S-a pus o prelată pe fațadă și s-a scos o parte din moloz. În acest an, însă, proprietarul a comandat realizarea unui proiect tehnic în vederea demarării cât mai rapide a lucrărilor de reabilitare.
Lucrurile au început să se miște
Potrivit informațiilor PresaSM, cei de la Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag au comandat proiectul tehnic în vederea obținerii autorizației de construire și pentru a se demara efectiv lucrările de reabilitare. Documentația este întocmită de către o firmă specializată din județul Cluj, termenul de finalizare fiind luna septembrie a acestui an.
”În interior s-a scos tot molozul, s-au efectuat lucrări de conservare. Nu mai este miros de mucegai, este un aer curat. Lucrurile merg într-o direcție bună”, au declarat surse avizate pentru PresaSM.
În funcție de predarea documentației tehnice, lucrările de reabilitare ar putea începe chiar din acest an.
Primăria sancționează firma maghiară de stat
Cu toate că au montat schele și plase de protecție pe fațadă, proprietarul Hotelului Dacia – Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (statul ungar) – nu a făcut anii trecuți nicio altă investiție. Motiv pentru care Primăria Satu Mare s-a văzut nevoită – la mijlocul anului trecut – să îi aplice o sancțiune, sub forma majorării cu 500% a impozitului datorat către bugetul local al municipiului reședință de județ.
Reamintim faptul că noul proprietar al Hotelului Dacia este firma Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Cei din conducerea companiei Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în Budapesta (Ungaria) au bătut palma cu foștii acționari ai Hotelului Dacia. Vorbim aici despre Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), potrivit ONRC.
Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.
Tragic tot ce s-a întâmplat și se întâmplă cu această clădire monument istoric, simbolul și bijuteria orașului nostru!!!
View Comment