Hotelul Dacia, de patru stele. Lucrările ar putea începe doar anul viitor
Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag a devenit proprietar al Hotelului Dacia de aproape doi ani, dar încă nu se vede niciun fel de activitate de reabilitare a monumentului istoric. În afară de niște minime lucrări de conservare, și acelea impuse timid de către reprezentanții statului român, prin Direcția Județeană de Cultură Satu Mare.
La întrebarea reporterilor PresaSM vizavi de soarta Hotelului Dacia, directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, a încercat să fie diplomat, precizând că firma maghiară ar fi inițiat deja demersurile legale în vederea reabilitării. Proiectul ar urma să fie depus în curând spre avizare, iar lucrările efective vor începe de anul viitor. Cel mai probabil, în primăvară.
Potrivit proiectului, se va păstra destinația inițială a imobilului, acea de hotel. De altfel, aceasta este și o obligație legală, clădirea fiind un monument istoric de clasa A. Se pare că vorbim despre 66 de camere de patru stele.
”Lucrarea este una de anvergură. Este un dosar mare care trebuie pregătit pentru începerea lucrărilor. Noi am cerut până atunci să se facă acele lucrări de conservare, să se oprească infiltrarea apei, care distruge totul”, a precizat Zamfir Danciu.
Semnele mari de întrebare sunt cât se poate de legitime, dacă avem în vedere faptul că în urmă cu câteva luni, statul român – prin Direcția Județeană de Cultură – era informat de către reprezentanții Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag că ar fi început procedura pentru licitarea lucrărilor.
Informațiile transmise de către partea maghiară sunt cel puțin confuze și nu au acoperire în realitate.
Reamintim faptul că noul proprietar al Hotelului Dacia este firma Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Cei din conducerea companiei Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în Budapesta (Ungaria) au bătut palma cu foștii acționari ai Hotelului Dacia. Vorbim aici despre Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), potrivit ONRC.
Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.
Este cât se poate de clar…în anul 2020 ungurii vor organiza multe evenimente despre Trianon, se vor tângui, se vor jelui, vor acuza că le-a fost furat Ardealul – care nu a fost niciodată al Ungariei! – iar hotelul Dacia se va numi Panonia, așa cum a fost numit în timpul Austro-Ungariei, atunci când a fost construit. Doar că atunci hotelul era al primăriei, a fost construit din bani publici, iar acum e proprietate privată.Deci Ungaria și ungurii câștigă simbolul arhitectural al orașului Satu Mare. E vreo problemă? Nu, dacă asta înseamnă civilizație sau un oraș mai frumos! Probabil pe hotel va flutura steagul Ungariei! E vreo problemă? Nu, dacă alături flutură și steagul României, așa cum cere legea din România. Vom vedea…
View Comment