HARTĂ. Sătmărenii, la bătrânețe se pot baza doar pe cămine private. Statul e falimentar
Județul Satu Mare are doar 15 cămine licențiate pentru bătrâni, toate private, arată datele oficiale. Cele mai multe dintre ele sunt în municipiul reședință de județ, dar și în localitățile învecinate. Și la nivel național, mai bine de 80% dintre cămine sunt gestionate de mediul privat.
Potrivit datelor oficiale, pe 3 ianuarie, la nivelul țării erau licențiate 694 de cămine pentru bătrâni, 82% dintre acestea fiind în mediul privat și doar 123 aparținând statului.
În județul nostru, licențiate sunt 15 cămine, din care trei au licențe provizorii, și toate sunt private. Cele mai multe cămine, șase la număr, sunt în municipiul Satu Mare, iar alte 5 sunt în localități apropiate de municipiu, în Păulești, Vetiș și Viile Satu Mare. Cămine de bătrâni au mai fost deschise și în Supur, Petrești, Foieni și Turț, potrivit datelor valabile la începutul anului în curs.
Satu Mare nu este singurul județ din țară în care grija bătrânilor care au nevoie de ajutor permanent este exclusiv în mâna unităților private. Situația este la fel și în județele Bihor și Gorj.
În schimb, în Vrancea, Mehedinți și Ialomița, există exclusiv cămine de stat pentru vârstnici.
Cel mai mare număr de cămine pentru persoane vârstnice se înregistra în Bucureşti (100, din care şapte publice) şi în judeţele Ilfov (55, din care două publice), Cluj (45, din care trei publice), Timiş (41, din care cinci publice), Bihor – 32 (toate private) şi Bacău (32, din care cinci publice).
Satu Mare este printre județele din țară care înregistrează cele mai mici pensii medii. În plus, județul nostru s-a aflat anul trecut și printre unitățile administrativ-teritoriale cu salarii medicii scăzute, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la variantele de îngrijire pentru bătrânețe pe care și le pot permite pensionarii cu venituri mici, dar și cei care provin din familii în care câștigul lunar este unul modest.