HARTĂ. Radonul, ucigașul invizibil din aer. Satu Mare, pe lista celor mai expuse zone din țară
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri. Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai avertizează că în clădirile publice din 16 județe din vestul României, inclusiv județul Satu Mare, s-au înregistrat niveluri peste medie din radon, informează adevarul.ro
Crește numărul de cancere pulmonare la nefumători, iar de vină sunt radiațiile cu radon, un gaz radioactiv inodor și incolor care se eliberează în mod natural și nu este periculos decât dacă se acumulează în clădiri, atrag atenția experții. Reglementările din țara noastră impun un nivel de 300 Bq/m3, de trei ori mai mare decât norma de 100Bq/m3 considerată sigură de OMS. Expunerea la o concetrație de 300 Bq/m3 de radon este echivalentul a 150 radiografii pe an sau a 16 țigări pe zi.
„România ocupă locul patru din Europa în ceea ce privește nivelul de radon, după Cehia, Estonia și Austria. Solul este principala sursă de radon. Solul și aspectele arhitecurale, cum sunt făcute fundațiile clădirilor, sunt factorii principali care influențează acumularea radonului în aerul interior. Nivelul concentrației de radon care se acumulează în aerul interior depinde de caracteristicile constructive ale fiecarei clădiri, gradul de etanșeizare și situația fundațiilor, iar dacă acestea nu au fost izolate, cum e cazul școlilor, radonul pătrunde mult mai ușor din pământ în aerul interior”, a explicat cercetătoarea Alexandra Cucoș, de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
În 16 județe din România, nivelurile de radon depășesc limitele admise, cu o medie de concentrație de radon de aproape 3 ori mai mare decât media națională. Aceste județe sunt Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Regiunea Transilvania și marile centre urbane precum București, Iași, Timișoara și Constanța sunt considerate zone cu un risc ridicat de expunere la radon. Județele din Vest au un nivel mai mare de expunere la radon „din cauza geologiei solului, toată țara are o radioactivitate crescută a solului, este compozitia naturala a pământului, cu asta trăim si trebuie sa învățăm să luăm măsuri”, completează cercetătorul UBB.
„Sunt mai multe studii care se desfășoară în acest moment și în România în legătură cu alți factori care ar putea duce la creșterea numărului de cazuri de cancer pulmonar și care sunt locurile în care avem acest risc mai mare. Din fericire, putem spune că procentul de pacienți care dezvoltă cancer pulmonar în corelație cu fumatul este în scădere, dar numărul de cazuri de cancer plmonar per total este în creștere. Din nefericire, factorii poluanți își fac pregnant simțită prezența și aici vorbim inclusiv de radon”, ne lămurește medicul pneumolog Beatrice Mahler.
Pentru a reduce nivelul de radon în casă:
- Sigilează crăpăturile din podea și pereți.
- Aerisește frecvent locuința.
- Utilizează sisteme de ventilație mecanică
- Instalează un sistem de îndepărtare a radonului, gestionat de un specialist certificat, care poate elimina până la 99% din radon.
Cancerul pulmonar reprezintă 18,2% din decesele cauzate de cancer. În ciuda asocierii cu fumatul, 15-20% dintre cazurile noi apar la nefumători, majoritatea fiind persoane în vârstă de 40-50 de ani care nu au fumat niciodată, potrivit 360Medical.
Ce este radonul. În aer liber radonul nu ne pune în pericol, dar atunci când se acumulează în interior prezintă riscuri pentru oameni. Studiile arată că expunerea la concentrații ridicate de radon în interior poate crește riscul de cancer pulmonar prin inhalare. Radonul se formează prin descompunerea elementelor chimice precum uraniu, toriu și radiu, prezente în sol, apă și materiale de construcție. Acesta reprezintă jumătate din toată expunerea la radiații pentru oameni, fiind a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după fumat, și prima cauză în rândul nefumătorilor. Riscul de cancer pulmonar cauzat de radon este substanțial mai mare pentru fumători: au de aproximativ 25 de ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat radonul drept cancerigen uman dovedit, alături de fumul de tutun, azbest și benzen.
Cum ajunge radonul în încăperi. Prezența radonului în aerul din încăperi variază în funcție de geologie, tehnici de construcție și tipuri de ventilație. Sursa principală de radon este solul de sub clădiri. Radonul poate ajunge în clădiri prin fisuri, ferestre și alte goluri, în special în regiunile temperate și reci, unde clădirile sunt adesea la o subpresiune ușoară. De asemenea, radonul se poate dizolva în apele subterane și poate fi eliberat în aer în timpul utilizării apei, de exemplu, în duș sau spălarea rufelor. Totuși, riscul asociat consumului de apă contaminată cu radon nu este considerat major, comparativ cu expunerea la radon inhalat din aer.
SURSA: adevarul.ro
Este o problema majora pentru sanatate in unele zone. Recomand sa cumparati un senzor desi nu e ieftin deloc. Masuratoarea trebuie facuta pe perioada indelungata, minim 3 luni pentru relevanta. De mentionat ca vara valorile pot fi foarte mici, iar iarna mult mai mari. Se recomanda o monitorizare constanta a locuintei, si o aerisire adecvata. Daca nu ajuta, se impun izolatii la nivelul podelelor si eventual lucrari de drenare cu ventilatoare sub locuinta. Nimic de aici nu te poate face bucuros daca gasesti valori mari de radon, dar iti poate salva viata tie si copiilor tai. De mentionat este faptul ca legislatia noastra spune ca o valoare de max 300 bq/m3 este acceptat, americanii zic ca 150 e valoarea… eu deduc din start ca valorile sunt masluite din pix la nivel de guvern pentru a minimiza problema.
View Comment