HARTĂ. Mii de sătmăreni, fără medic de familie în propriile localități. Zeci de orașe și comune, cu prea puțini medici
Situația medicilor de familie în județul Satu Mare. Peste 7.000 de sătmăreni nu au medic de familie în localitatea de domiciliu. Este vorba despre patru unități administrative, în timp ce în altele 40 vorbim de un deficit. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a prezentat date îngrijorătoare cu privire la accesul românilor la asistența medicală de familie. Potrivit datelor colectate de la Casele Naționale de Sănătate, peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți.
Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arată datele prezentate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc, iar din 1414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2187 de medici de familie.
Există și localități cu mai mulți medici de familie decât prevăd normativele. În municipii și orașele mari, nu e o surpriză că sunt mai mulți medici de familie, dar cele mai mari excedente se regăsesc în București și în marile centre universitare.
Situația medicilor de familie în județul Satu Mare
Peste 7.000 de sătmăreni, fără medic de familie în localitățile de domiciliu. Grafice realizate de PresaSM.
Potrivit datelor prezentate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, în județul Satu Mare sunt patru localități, Agriș, Socond, Săcășeni și Săuca care nu au nici măcar un medic de familie. Vorbim aici de o populație 7.384 de sătmăreni, potrivit datelor ultimului recensământ.
Patruzeci de localități au un deficit de medici de familie
Probleme și mai mari sunt atunci când vorbim de localități, 40 la număr, care au un deficit de medici de familie. În orașul Negrești-Oaș, care figurează pe lista celor de la FNPMF, ar fi nevoie de un număr de 9 medici de familie, dar în registre apar doar cinci. Situația se repetă și când vorbim de orașul Ardud sau municipiul Carei, ambele cu un deficit de cel puțin un medic de familie.
Tot pe lista localităților cu cel puțin un medic de familie mai puțin decât necesarul prevăzut de lege sunt și localitățile Pișcolt, Sanislău, Săuca, Săcășeni, Acâș, Beltiug, Carei, Berveni, Doba, Viile Satu Mare, Vetiș, Odoreu, Botiz, Lazuri, Micula, Livada, Halmeu, Medieșu Aurit, Culciu, Apa, Batarci, Târșolț, Bixad, Vama și Racșa.
În Socond, Turț și Certeze sunt cu până la 3 medici de familie mai puțini decât prevăd normele.
Trei localități, mai norocoase
Sunt și localități care au un excedent de medici de familie. În localitățile Pomi și Tiream, fiecare are un medic în plus față de normele prevăzute prin lege, iar în municipiul Satu Mare, datele prevăd un număr de 66 de medici, dar înregistrați sunt 67 la CNAS și trei ai casei OPSNAJ, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.
Cei de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie subliniază că România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de probleme, dar și faptul că la nivel european și mondial există o serie de recomandări pe care țara noastră nu le-a prevăzut în strategiile succesive de dezvoltare. Astfel, nu au fost luate măsuri concrete pentru remedierea situației.
Datele colectate de la CNAS și OPSNAJ sunt valabile pentru finalul anului 2019, iar raportarea s-a făcut la populația declarată de către cei de la INS.
Hărțile naționale
Harta localităților fără medici de familie
Harta localităților cu un deficit de medici de familie
Harta localităților cu un excedent de medici de familie