HARTĂ. Județul Satu Mare, în plop la colectarea selectivă. Urmează să plătim amenzi enorme
În timp ce o mare parte a autoritățillor locale și județene se joacă de-a administrația, o bombă ecologică cu ceas este pe cale să explodeze și să îi ardă la buzunar pe zeci de mii de sătmăreni: lipsa colectării selective a deșeurilor.
Potrivit datelor furnizate de către primăriile din județul Satu Mare, coroborate cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, avem probleme destul de mari la capitolul colectării selective. De exemplu, în municipiul Satu Mare se colectează doar două fracții, respectiv umed și uscat. Dar și asta doar în teorice, căci practica ne omoară. Iar licitația pentru viitorul contract de salubrizare a fost…reluată, după ani de zile de contestații și procese.
Situația stă ceva mai bine în șase comune, unde se colectează deșeurile pe cinci fracții. Iar în 33 de comune se colectează în patru fracții. Situația este îngrijorătoare în cazul a 19 localități, unde se colectează doar în două fracții, în timp ce în alte trei localități se colectează la comun, amestecat.
Noua legislație în privința deșeurilor, aprobată de Guvern, prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, Ordonanța de Urgență intrată în vigoare va elimina posibilitatea ca autoritățile locale să colecteze gunoiul la grămadă.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că modificarea legislației aduce restricții dure și că va fi o provocare uriașă pentru autoritățile locale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
”Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău. Responsabilitatea este a UAT-urilor, atât din punct de vedere administrativ cât și din punct de vedere politic. Această responsabilitate politică este cea care blochează decizii radicale dar importante pentru depozitarea deșeurilor”, a declarat ministrul.
De asemenea, este foarte importantă înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară pe problema deșeurilor, care să asigure dezvoltarea acestor servicii în fiecare localitate din județul Satu Mare. În caz contrar, ne putem aștepta încă de pe acum la niște amenzi și penalități uriașe din partea Uniunii Europene.
Dar deseurile „reciclabile” care sint trimise pe diferite cai de maria-sa UE in ce categorie intra. Presupun in categoria (fractia) 6-a .”Altele”.
View Comment