HARTĂ/FOTO. Cod roșu de inundații în județul Satu Mare. Alte zone, sub Cod galben și Cod portocaliu
Hidrologii au emis în urmă cu puțin timp o avertizare Cod roșu de inundații valabilă pentru râul Crasna, pe teritoriul județului Satu Mare. Avertizarea, care intră în vigoare la ora 15 va expira pe data de 15 decembrie, la ora 24, atenționează hidrologii. Din cauza precipitațiilor abundente și a topirilor, în alte zone din județ, cursurile de ape se află sub atenționări Cod galben și Cod portocaliu.
UPDATE 20:00 Autoritățile s-au mobilizat în zona localității Craidorolț. La fața locului a ajuns și digul gonflabil, iar sacii de nisip sunt pregătiți. Probleme sunt pe două drumuri județene, din cauza revărsărilor de ape, iar pe un tronson de drum județean traficul a fost restricționat.
Știrea inițială
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a apelor a emis un Cod roșu de inundații pentru râul Crasna, pe sectorul aval S.H. Supuru de Jos, sector îndiguit. Potrivit INHGA, Codul roșu presupune „risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotelor de pericol / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor”
„Avertizarea de Cod roșu este valabilă în intervalul 14.12.2023 ora 15:00 – 15.12.2023 ora 24:00 pe râul Crasna – sector aval S.H. Supuru de Jos (sector îndiguit – judeţul Satu Mare)„, precizează cei de la INHGA.
Pe Tur, Crasna și Ier, avertizări Cod galben și Cod portocaliu
Un Cod galben este în vigoare în intervalul 14.12.2023 ora 12:00 – 15.12.2023 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna – bazin aval S.H. Şimleu Silvaniei (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Ier (judeţele: Satu Mare şi Bihor). În intervalul 14.12.2023 ora 12:00 – 15.12.2023 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – sector aval Ac. Cӑlineşti Oaş (judeţul Satu Mare), Lăpuş – sector aval S.H. Rӑzoare (judeţul Maramureş), Crasna – bazin aval S.H. Şimleu Silvaniei (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Ier – bazin amonte S.H. Andrid (judeţul Satu Mare), este în vigoare un Cod portocaliu.
Vă reamintim că încă din cursul zilei de ieri se acționează pentru reducerea efectelor cauzate de precipitațiile abundente din ultimele două zile în care o parte din județ s-a aflat sub Cod galben de precipitații, în timp ce zona înaltă s-a confruntat cu ploi abundente și a fost sub Cod protocaliu. Avertizările meteo au expira astăzi, la orele prânzului.
Cei de la Apele Române spun că sunt pregătiți: „Nu ar trebui să avem probleme nici pe Crasna”
Astăzi, subprefectul Altfatter Tamás a avut o întâlnire cu reprezentanții ISU Satu Mare, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Satu Mare și Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare legată de problemele apărute în județ în urma precipitațiilor abundente căzute și a avertizărilor de inundații.
Directorul Serviuciului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieș a ținut să precizeze că pe râul Someș nu sunt probleme în schimb pe Crasna se va intra în faza a 3-a de atenție la Craidorolț și Domănești.
”Someșul are acum o cotă de 130cm iar pentru ca apele să ajungă la dig ar trebui să ajungă la 900 cm. Nu ar trebui să avem probleme nici pe Crasna chiar dacă aici avem cote de 550-560 cm la Craidorolț și Domănești. Am avut probleme doar cu apele interne la Hurezu Mare. Vom intra în faza a 3-a de alertă la Barajul de acumulare de la Călinești Oaș unde cota e de 930-950 cm , o cotă mai mică față de cea de la 1 decembrie când am avut 976 cm. Suntem pregătiți să intervenim dacă va fi cazul cu saci și pompe”, a transmis Vasile Andrieș-Apele Române.
Reprezentanții ANIF Satu Mare au anunțat că toate pompele sunt funcționale și nu sunt probleme.
„Vigilență maximă” în bazinul hidrografic Someș-Tisa
În această dimineață, cei de la Apele Române Someș-Tisa au precizat că sunt într-o „stare de vigilență maximă”.
„În momentul actual, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare pe sectoare ale cursurilor de apă Lăpuș, Iza, Mara, Cavnic, Tur, Crasna, Valea Rea, Talna, Maja, Valea Maria, Someșul Mare, Sălăuța și Sălaj.De asemenea, au intrat în funcțiune polderele Moftin și Supuru de Jos, acumularea permanentă Hodișa și acumularea nepermanentă Crucișor din județul Satu Mare. Acumularea Călinești-Oaș se află în faza I de apărare”, se arăta în mesajul transmis joi dimineața pe pagina de socializare a instituției.
Din păcate, în zona Tășnadului apele au intrat în casele oamenilor și le-au provocat distrugeri semnificative.
Pai si cum sunt pregatiti cei de la Apele Romane daca in anumite locuri deja a intrat apa in casele oamenilor? Pregatiti sa ce? Sa se uite?
View Comment