HARTĂ. Ce localități din Satu Mare au fost cele mai afectate de COVID-19 în ultimele săptămâni
Mai multe localități din Satu Mare s-au confruntat cu o rată ridicată a incidenței de infectare. Turțul a înregistrat o rată de peste 3 la mia de locuitori, dar rate ridicate față de celelalte localități din județ, au fost raportate, potrivit hărții furnizate de INSP, și în Călinești-Oaș, Porumbești și Căpleni.
INSP a prezentat noul raport cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19 la nivelul județelor țării în perioada 28 septembrie – 4 octombrie. Autoritățile nu fac publice cifrele care arată incidența din fiecare localitate, dar harta Institutului Național arată că într-o singură comună din Satu Mare, în ultimele 14 zile, rata incidenței de infectare trece de trei cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre focarul de la Turț.
Incidențe ridicate, tot potrivit hărții INSP, se înregistrează și în localitățile Călinești-Oaș, Porumbești și Căpleni. Terebești și Valea Vinului înregistrează rate mai mici, între 1 și 1.5.
La nivel general, chiar dacă INSP nu furnizează cifrele de incidență pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, la nivelul județului Satu Mare, incidența aparentă este între 0.60 și 0.70. Cu toate astea, potrivit autorităților, județul prezintă o vulnerabilitate medie, dacă ne uităm la indicatorii cantitativi ai capacitații sistemului de răspuns, calculat în baza ratei de incidenta, a numărului de focare, a ratei de transmitere și a gradului de ocupare a paturilor din secțiile COVID 19 si secțiile ATI.
Incidența cumulată din ultimele 14 zile a ajuns la 71.3, arată datele publicate de INSP.
Situația la nivel național
Datele la nivel național arată că, în perioada de referință, 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț si Cluj. 30.4% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Sibiu, Bacău si Caras Severin.
În 22 județe si Municipiul București se înregistrează o rata de incidenta cumulata peste 100/100.000 locuitori. 1 din 25 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. 81.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 60.1% din decese au fost la bărbați. 95.3% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
În ceea ce privește focarele, centrele rezidențiale pentru copii și vârstnici sunt cele mai vulnerabile, aici înregistrându-se nu doar cele mai multe focare, ci și cele mai multe persoane infectate, 1200, de trei ori mai multe ca în cazul unităților medicale, situate pe locul doi în clasamentul focarelor. Pe locul trei sunt unitățile de producție, iar pe locul patru la numărul de focare înregistrate în ultimele 2 săptămâni sunt mediile familiale. Instituțiile publice și cele de învățământ ocupă următoarele poziții.