HARTĂ. Câți sătmăreni au recunoscut că au dat șpagă în spitale, luna trecută. Pe ce loc se află Satu Mare la nivel național
O nouă hartă a șpăgii în spitale, valabilă pentru luna mai, a fost făcută publică de cei de la graphs.ro, site-ul specializat în procesarea datelor culese din spitale în urma mecanismului de feedback al pacientului și publicate de Guvern.
Graphs.ro a făcut publică „hărții șpăgilor” în spitalele din România, cu informații defalcate pe județe și pe unități sanitare, valabilă pentru luna mai.
Situația reflectă, practic, răspunsurile date de pacienți la întrebarea adresată de spitale, dacă „vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente”.
Potrivit datelor prezentate, un număr de 213 sătmăreni care au fost internați în spitalele din județ au răspuns chestionarului, iar dintre aceștia, doar 0,94% au declarat că au dat șpagă sau atenții personalului medical în cursul lunii mai.
Diferența este notabilă față de rezultatele obținute de județul nostru luna trecută, când din 235 de persoane, peste 2% au spus că au dat șpagă sau atenții.
Care este situația la nivel național
Datele din luna mai plasează județul nostru sub media națională. Practic, răspunsurile pacienților de pe luna anterioară ne plasează pe primele locuri în țară în topul județelor cu cele mai mici procente înregistrate.
La polul opus se află județele județele Teleorman (6,9%), Giurgiu (6,12%), Dâmbovița (4,74%), Brăila (4,42%), Argeș (3,60%), Harghita (3,41%), Mehedinți (3,28%).
Ca medie, situația pe anul 2023 se prezintă astfel: peste 1326 de pacienți au completat chestionarul, iar 2,19% au declarat că li s-a cerut șpagă sau atenții în unitățile sanitare din județul Satu Mare, în primele cinci luni. Cel mai mare procent a fost atins în luna martie, când peste 3% dintre cei care au completat chestionarul au precizat că li s-a cerut șpagă din partea cadrelor medicale.
da se da si azi .
View Comment