O aplicație care arată exact zonele cu căpușe, țânțari și muște a fost dezvoltată de studenții din Cluj. Rolul ei este de informare a populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise de căpușe sau țânțari. Și în Satu Mare sunt zone cu probabilitate de peste 90% pentru căpușele care pot transmite boala Lyme.
Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicație care arată distribuția căpușelor, muștelor și țânțarilor. Aplicația este gratuită, iar potrivit USAMV, scopul este acela de informarer a populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise de insecte.
„Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (…) o aplicație mobilă gratuită – VectExcel, care are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi (gen de muște de nisip – n.a.). De asemenea, aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil”, spun cei de la USAMV.
Aplicația conține nu doar informații despre bolile răspândite, ci și despre ce anume trebuie să faci în momentul în care ai fost mușcat de o căpușă.
Informațiile disponibile pentru județul Satu Mare sunt în mare parte concentrate în jurul orașelor, acolo unde se și raportează cazurile de mușcături de căpușă, dar și prezența lor pe spațiile verzi. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește informațiile existente despre țânțari.
Atunci când vorbim de probabilitate, mai ales în cazul prezenței celei mai prolifice specii de căpușă din România, Ixodes ricinus, purtătoare a bolii Lyme, Satu Mare are câte zone periculoase. Potrivit aplicației, în zona Ardud, Livada, Urziceni, Vetiș, Cionchești, adică în zonele cu spații verzi însemnate, probabilitatea existenței speciei Ixodes ricinus este de peste 90%.
Zonele prezentate în hărți nu sunt singurele periculoase. La începutul primăverii, locuitorii din municipiu au raporate mai multe cazuri de mușcături de căpușă în zona digurilor. Astfel de informații vor putea fi transmise echipei care dezvoltă aplicația, împreună cu poze ale insectelor. Astfel, spun cei din Cluj, aplicația va oferi date precise cu privire la distribuția căpușelor.
„Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de citizen science, pentru prima oară în țara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector”, a spus Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.
Pentru amatorii de plimbări în spații deschide, aplicația poate să îi ajute să se ferească de pericole. Ea poate fi accesată la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.