HARTĂ. Apă potabilă contaminată în zeci de localități din județul Satu Mare
Într-o analiză realizată de cei de la Recorder, 17 localități din Satu Mare, inclusiv un oraș au apă potabilă contaminată. Datele sunt colectate de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar legea obligă atât DSP-urile, cât și furnizorii să facă teste periodice și să informeze consumatorii. Semnalul de alarmă este nu doar că analizele sunt făcute rar în mediile rurale, dar de cele mai multe ori cetățenii nu află dacă apa care le curge la robinete se încadrează sau nu în parametri stabiliți tot prin lege.
Un adevăr ținut la sertar
O inițiativă a Recorder pune la dispoziția cetățenilor o hartă care prezintă analizele realizate de Direcțiile de Sănătate Publică în cursul anului trecut cu privire la puritatea apei potabile. Deși legea obligă atât furnizorii, cât și DSP-urile să verifice calitatea apei, jurnalistul Alex Nedelea a constatat că „în zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți”.
Analiza jurnalistului trage un semnal de alarmă nu doar cu privire la calitatea apei potabile din România, ci și eșecul autorităților statului de a comunica și de a informa corect cetățenii. Analiza s-a concentrat pe rețelele mici, nu cele mari care aprovizionează marile orașe și, de regulă, și zonele metropolitane ale acestora.
17 localități cu apă potabilă neconformă în județul Satu Mare
Pe hartă figurează și 17 localități din județul Satu Mare, inclusiv orașul Ardud. Este vorba despre Tarna Mare, Halmeu, Turulung, Agriș, Botiz, Ciumești, Sanislău, Pișcolt, Petrești, Tiream, Terebești, Ardud, Hodod, Bodgand, Supur, Acâș și Crucișor.
Pentru cele mai multe localități, depășiri s-au înregistrat la nivelul de clor rezidual, ca urmare a utilizării clorul ca agent de dezinfecție a apei potabile.
Un scandal legat de prezența clorului în apa potabilă a avut loc anul trecut în Capitală. Cetățenii s-au plâns nu doar de mirosul apei pe care ar trebui să o bea, dar și de faptul că unele afecțiuni precum astmul sau alergiile le-au fost agravate după ce au băut apa de la robinet. Specialiștii au insistat că, cu toate depășirile, apa de la robinet era în continuare potabilă, iar cantitatea mai mare de clor a fost prezentă pentru că s-a încercat neutralizarea amoniului, prezent în râurile care alimentează rețeaua.
Depășiri și la alte substanțe
Dar alte localități au probleme cu depășirea valorii de mangan, cum s-a întâmplat anul trecut, potrivit datelor Recorder, și în orașul Ardud. Conform legislației în vigoare, concentrația maxim admisă de lege pentru apa potabilă este de 0,05 mg/l. În concentrații mai mari, manganul poate da un gust neplăcut (apă amară) și poate forma depuneri de pete negre în instalațiile de apă sau pe haine. Expunerea prelungită la mangan afectează în primul rând creierul și sistemul nervos.
Și nu doar Ardudul se confruntă cu concentrații mai mari decât limita admisă. Depășiri s-au înregistrat și în Botiz, Acâș, Turulung și Halmeu. În aceste localități s-au înregistrat și concentrații mai mari de fier.
În satele Pișcolt, Resighia și Scărișoara Nouă s-au înregistrat și depășiri ale cotelor de arsen, iar marea majoritate a localităților aflate pe harta celor de la Recorder se confruntă cu depășiri atunci când vorbim de bacteriile cloriforme. Iar în timp ce unele sunt nepatogene, alte pot provoca boli, iar prezența acestora în apa potabilă arată că avem de-a face cel mai probabil cu o sursă de poluare aflată la suprafață.
Pentru mai multe detalii despre fiecare localitate în parte și depășirile înregistrate de DSP puteți consulta AICI harta realizată de cei de la Recorder.