Hackerii care au speriat Satu Mare. Au făcut mii de victime și avere. Dar au scăpat de închisoare
Un tânăr din municipiul Satu Mare a scăpat de închisoare, alături de prietenii lui, după ce au constituit un grup infracțional organizată, spărând conturi de poștă electronică și solicitând bani victimelor pentru deblocarea acestora. Toți cei implicați, respectiv doi tineri și o tânără, au scăpat LUNA ACEASTA după ce faptele s-au prescris.
În total, gruparea a reușit să compromită 1761 conturi. Prin activităţile descrise au fost încasate în total următoarele sume: 56.138 euro, 111.930 dolari; 62 lire sterline şi 11.310 lei.
Activitatea infracțională a grupării a început încă din cursul anului 2007, inspirându-se din pagini web ce promovau activităţi de „spargere” a unor conturi de poştă electronică. Capul rețelei, având un nivel avansat de cunoștințe tehnice, a decis să încerce obţinerea de venituri în acelaşi mod, respectiv prin tranzacționarea codurilor de acces la conturile de poştă electronică. În acest scop, inculpatul a început să îşi promoveze „activitatea”, în scurt timp primind şi solicitări.
Mai precis, pentru „capturarea” parolelor de acces erau trimise către conturile-ţintă mesaje ce păreau a proveni de la companii specializate în servicii de poştă electronică (resecurizare cont, blocarea comunicărilor on-line cu anumite persoane, postarea unor mesaje destinate victimei etc.). Utilizatorii conturilor respective, astfel induşi în eroare cu privire la legitimitatea mesajului primit, erau determinaţi să introducă în anumite câmpuri elementele de securizare a conturilor.
Afacerea a mers atât de bine încât a fost cooptat și un al tânăr. De asemenea, activitatea a fost adaptată şi din punct de vedere organizatoric, prin conceperea unui formular de solicitare ale cărui date erau redirecţionate de la diversele pagini web create către un unic cont colector. În această modalitatea inculpatul îşi asigura şi „protejarea” identităţii, restricţionând „clienţilor” opţiunea contactului virtual direct.
Astfel, urmare „campaniei publicitare”, erau primite solicitări care precizau conturile de poştă electronică pentru care se dorea obţinerea accesului. În vederea „înregistrării comenzii”, „clienţii” completau on-line un formular cu câmpuri referitoare la contul-ţintă, motivul solicitării obţinerii în mod fraudulos a parolei, date de identificare a titularului contului-ţintă etc.
Toate aceste date erau direcţionate automat, prin intermediul site-urilor, către contul de poştă electronică special creat în acest scop. Banii obținuți, în sumă de peste 200.000 de euro, erau încasați prin intermediul unei tinere.
În final, în noiembrie 2022, magistrații Tribunalului Satu Mare au fost nevoiți să țină cont de noile reglementări și să admită încheierea cauzei prin prescrierea faptelor.