Habarnism instituționalizat! Angajații HORECA, lăsați fără bani în județul Satu Mare
O parte din angajații Horeca au rămas fără banii de șomaj tehnic, și asta pentru că legile sunt făcute după ureche. În timp ce guvernul a restricționat activitățile sălilor de evenimente, AJOFM Satu Mare spune că nu poate acorda bani de șomaj pentru că unitățile în continuare sunt deschise.
Legile făcute prost și după ureche îi lasă pe mulți angajați din domeniul ospitalier fără banii de șomaj. În timp ce Guvernul restricționează activitățile discotecilor, cluburilor și sălilor de evenimente, AJOFM-urile spun că nu pot acorda bani angajaților trimiși, din cauza pandemiei, în șomaj tehnic.
Barmani, ospătari, DJ-i, organizatori de evenimente spun că nu au primit banii de șomaj tehnic, chiar dacă, potrivit deciziilor luate de guvern, discotecile, cluburile și sălile de evenimente au fost închise. Iar AJOFM-urile au un răspuns simplu: activitatea Horeca a fost reluată după expirarea stării de urgență, așa că angajații nu au de ce să fie în șomaj tehnic.
Nelămuriți de răspunsurile primite din partea instituțiilor statului, unii dintre cei care lucrează în domeniu au început să își exprime nemulțumirile pe rețelele de socializare, în speranța că situația va fi rezolvată din punct de vedere juridic, iar angajații, și așa loviți de criza economică cauzată de pandemie, își vor primi măcar puținii bani care le revin după ce și-au plătit contribuțiile la stat timp de ani de zile.
„Activitatea cluburilor, pub-urilor sau alte locații din domeniul Horeca care aveau activitate ca și „discoteca” au fost în închise din luna Martie. Timp de 8 luni în țară mulți DJ-i, barmani, ospătari sau alte funcții care aveau job în acest domeniul așteptau cu nerăbdare sa se întoarcă la muncă, decât sa trăiască cu 970 de lei pe lună.
Unii au reușit să caute alt loc de muncă, „forțați” din cauza crizei financiare (având familii de întreținut, facturi și de a pune o pâine pe masă). În fiecare luna în data de 15 se virau banii pentru șomajul tehnic (plus minus o zi sau două).
Timp de două săptămâni sunt persoane care așteaptă acești bani, nu doar în județul Satu Mare, ci și în alte orașe. Bineînteles, există și un motiv de ce nu au fost și nu sunt livrați nici acuma, cu pretextul că activitatea localului poate fi deschisă.
Întrebarea este dacă cei de la Guvern interzic acest gen de activitate din cauza pandemiei, iar această instituție zice că tu poți avea activitate deschisă, pe cine să ascultăm și în cine să avem încredere?… Ok, de 30 de ani, nu prea mai aveam încredere în nimic. Unii te lasă să deschizi, iar alții vin să te amendeze. A fi sau nu a fi prost?”, a scris pe rețelele de socializare unul dintre angajații din domeniu.