Guvernul vrea prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile
Premierul Ludovic Orban a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern de marți, că propunerea de prelungire stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, începând de miercuri, 17 iunie, a fost votată de Comitetul pentru Situații de Urgență – rămâne ca extinderea situației excepționale să fie încuviințată de Parlament, titrează B1TV.
La începutul ședinței de guvern, premierul a anunțat că a propus extinderea pentru 30 de zile, începând cu data de 17 iunie, a stării de alertă.
„În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre: Art 1. Se propune prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru 30 de zile, începând cu data de 17.06 2020; Art. 2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17.06 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezent hotărâre; Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului național de management al situației de urgență pentru punere în aplicare, prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, a anunțat Ludovic Orban.
Duminică, întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
Partidele din Opoziția parlamentară au precizat că nu doresc prelungirea stării de alertă, iar PSD a decis în ședința Comitetului Executiv Național al PSD, să modifice în Parlament documentul pentru prelungirea stării de alertă pe care îl va elabora Guvernul sub forma unei Hotărâri. PSD vrea „o stare de tranziție spre normalitate” pentru 15 zile, în care să fie interzise achizițiile directe, să se deschidă spitalele pentru bolnavii cronici și să se redeschidă bisericile pentru slujbe în interior, titrează Digi24.