Guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Agenția publică maghiară MTI scrie că guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere – în regiunile locuite de maghiari, printre care și Transilvania – deoarece Budapesta se concentrează pe finalizarea celor deja începute. Acest lucru constituie o mare dezamăgire pentru alegătorii din România ai lui Orban, astfel încât vor trebui să aștepte cel puțin până la următoarele alegeri ca să poată beneficia de „atenția” liderului maghiar. De asemenea, chinezii fac o investiție uriașă în Ungaria, pompând peste 7 miliarde de euro într-o nouă fabrică. Care se adaugă la alte investiții promise de chinezi. Oare investițiile chineze promise recent nu ajung ori s-au terminat rublele din conturile Guvernului Ungariei?
Declarațiile au fost făcute de Árpád Antal, primarul din Sfântul Gheorghe, acolo unde urma să se construiască de către Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Fundaţia „Sapientia”, cu sprijinul statului ungar, un centrul cultural şi pentru tineret. În loc, va fi amenajată o parcare.
Árpád Antal a citat din informarea făcută de către Viktor Orbán, la Băile Tuşnad, potrivit căreia în următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja. După ce se va clarifica ce funcţii va avea clădirea, va fi lansat un concurs internaţional pentru realizarea planurilor, a mai adăugat edilul.
Ungaria se confruntă în acest moment cu o penurie de carburanți, cu inflație galopantă și devalorizarea rapidă a forintului, titrează G4Media.
În ultimii ani Ungaria a investit zeci de milioane de euro în proiecte din Transilvania, dedicate comunității maghiare: stadioane, școli, grădinițe, biserici, centre culturale.
De asemenea, se pare că Viktor Orban a fost „recompensat” pentru discursul anti-european: 7,3 miliarde € din China pentru o uzină. Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro.
CATL a precizat că lucrările de construcţie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maxim 64 de luni.
La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa şi, de asemenea, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.
Rămâne sa vedem dacă Orban chiar va renunța la finanțările din Transilvania sau anunțul agenției MTI este menit să detensioneze relația UDMR cu partenerii de la guvernare.