Guvernul Orban a căzut la moțiune. Urmează alegeri anticipate?
Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR a trecut.
Opoziția a reușit să adune cele 233 de voturi necesare demiterii executivului Orban. Au fost 261 de voturi pentru demiterea guvernului Orban.
Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Marcel Ciolacu. Întrebat despre numărul mare de voturi în favoarea moțiunii, Ciolacu a spus că liberalii au reușit să își convingă singuri pe colegii din parlament că merită să cadă.
Au fost 400 voturi exprimate și 0 voturi anulate. Voturi „pentru”, 261, voturi „contra” 139.
Guvernul rămâne cu atribuții limitate până la depunerea jurământului de către un nou executiv.
Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.
Moțiunea a fost dezbătută la o zi după ce Guvernul Orban a împlinit trei luni de mandat.
USR a precizat, prin Dan Barna, că nu va mai vota un nou guvern, preferând să meargă la anticipate. Barna a subliniat și că PNL nu a adoptat aseară o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, semn că PSD și PNL s-au înțeles pe căderea guvernului.
PSD are deja variante de premier, pe care le va prezenta în fața președintelui Iohannis.
PNL a declarat că își dorește algeri anticipate.
UDMR a precizat că nu va susține un nou guvern.
Matematica votului
Înainte de depunerea moțiunii de cenzură, din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari erau ai PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari. ALDE se bazează pe voturile a 19 parlamentari, mai sunt 13 parlamentari independenți și 17 ai minorităților naționale.
UDMR și PSD, care au inițiat moțiunea, au 232 de parlamentari. Victor Ponta a declarat că și cei din Pro România vor vota moțiunea de cenzură. La fel au precizat și parlamentarii care au format grupul „Forța Națională”.
S-au „sucit” și s-au răzgândit
Dezbaterile din plen au venit după ce marți, guvernul liberal a adoptat un număr record de Ordonanțe de Urgență, chiar dacă a criticat anterior PSD pentru legiferarea prin OUG. Șeful Cancelariei premierului a dat vina tot pe Opoziție pentru numărul mare de Ordonanțe.
USR a propus declanșarea alegerilor anticipate în momentul căderii guvernului Dăncilă, dar PNL și președintele Iohannis au refuzat. Ulterior s-au răzgândit, iar liberalii au precizat că își doresc alegeri anticipate. A fost și poziția președintelui Iohannis, chiar dacă întrebat de o nouă nominalizare pentru funcția de premier, a spus că îl va propune tot pe Ludovic Orban, asta după ce guvernul a decis angajarea răspunderii pentru legea alegerilor primarilor din două tururi.
Liberalii au fost acuzați că vor să își demită propriul guvern, mai ales luând în calcul faptul că tot liberalii, cei din PDL, au fost cei care au modificat legea alegerilor locale optând pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur. PSD, care astăzi s-a declarat pentru varianta unui singur tur, s-a opus atunci și a criticat PDL spunând că pun în pericol democrația.
Liderul PRO România, Victor Ponta, înainte de ședința din plen, a acuzat o înțelegere între PSD și PNL, în detrimentul partidelor mici. Ponta a spus că nici PNL și nici PSD nu își doresc ca primarii să fie aleși în două tururi.
Datele arată că, atunci când este vorba despre două tururi de scrutin, numărul alegătorilor care se prezintă la urne este mai mare.