GRAFIC. Sătmărenii, urmăriți de Google. Plimbăreți chiar și în timpul pandemiei
Sătmărenii au redus foarte puțin deplasările în scop de recreație, în ciuda pandemiei și a restricțiilor impuse de autorități, arată un raport asupra mobilității realizat de cei de la Google.
Datele mai arată și că sătmărenii s-au plimbat mai mult prin parcuri și au ieșit și mai mult la cumpărături alimentare sau la farmacii, comparativ cu perioada în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19.
Google a dat publicităţii la finalul anului trecut raportul „COVID-19 Community Mobility Reports” care prezintă modul în care s-a schimbat stilul de viaţă al cetăţenilor din mai multe ţări ale lumii în contextul pandemiei.
Folosind informaţiile stocate pe telefoanele mobile privind deplasările utilizatorilor, cei care au avut activată opțiunea „Istoricul locațiilor Google”, compania a aflat date despre de câte ori a mers şi cât timp a petrecut proprietarul telefonului, de exemplu, la supermarket, la mall, în parcuri sau la locul de muncă.
FOTO. Buluceală cu amendă la ștrandul de la Mihăieni, după Revelion!
Astfel, raportul compară tendinţele de mobilitate ale românilor din timpul pandemiei cu cele dinaintea pandemiei: numărul de deplasări pe care l-au făcut românii în ultimele săptămâni ale lunii decembrie şi a doua parte a lunii noiembrie față de numărul de deplasări realizate în perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020, când în România încă nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19.
Potrivit raportului, deplasările românilor în scop de recreaţie şi cumpărături, altele decât cele alimentare au scăzut în medie doar cu 18% în ultimele săptămâni ale lunii decembrie faţă de perioada dinaintea izbucnirii pandemiei.
Sătmărenii, plimbăreți și în timpul pandemiei, în ciuda restricțiilor
Dacă în județul Cluj, liderul clasamentului, deplasările în scop recreativ cum ar fi ieşirile la restaurant, cafenea, mall-uri, parcuri de distracţie, muzee, librării şi cinematografe au scăzut cu 40%, la Satu Mare, numărul acestora s-a micșorat doar cu 7 procente.
FOTOGALERIE. Eveniment cu zeci de persoane în Țara Oașului. Cu muzicanți și tot tacâmul
Asta în timp ce deplasările la locul de muncă au scăzut cu 56%, semn că deși au lucrat de acasă, au fost în șomaj sau și-au pierdut locul de muncă, sătmărenii au continuat să meargă la shopping și să interacționeze cu alte persoane.
A crescut în perioada de restricții și mersul la cumpărături după produse alimentare, cu 23%, arată datele din raportul Google.
Cu restaurantele, teatrele și cinematografele închise, sătmărenii au început să își petreacă timpul liber în parcuri, deplasările crescând cu 22%.
Dacă la Satu Mare ieșirile de divertisment s-au redus cu doar 7 procente, există și județe în care ele au crescut, în ciuda pandemiei.
În top este Vaslui, cu o creştere de 13%, urmat de Neamţ (+10), Bacău (+9%), Gorj (+8%), Suceava (+3%), Botoşani (+2%), Tulcea (+2%) și Prahova (+2%).
La polul opus, lista celor mai disciplinate județe este condusă de Cluj, unde ieșirile pentru recreație s-au redus cu 40%. Clujul e urmat în clasament de Covasna (-29%), Timiş (-28%), Bucureşti (- 27%) și Iaşi (-25%).
Citește și:
Începe vaccinarea COVID în Satu Mare. La Spitalul Județean unii ezită, alții s-au înscris deja
adica nu sintem supravegheati.si nici telefoanele nu ne sint urmarite.nu e spionaj?
View CommentFoarte bine au făcut, mișcarea și alimentația sănătoasă sunt baza. Lucruri normale făcute de persoane normale.
View CommentBună dimineața Satu Mare. Deși suntem in top la ieșiri și interacțiuni totuși suntem codași la numărul infecțiilor. Clujul este în top la numărul infecțiilor. rezultă că totuși aceste ieșiri și interacțiuni s-a făcut disciplinat, cu bun simț.
View Comment@romeo: adică ești prost … informat!
View CommentAi posibilitatea de a dezactiva respectivele „urmăriri”, care oricum nu te pot identifica personal ci datele sunt folosite în scop statistic!
Dormi în pace!
Bine că nu sunt urmăriți politicienii! Oare ei pe unde umblă,unde iau șpaga!
View Comment