Ghidul începătorului pentru a alege un ciocan potrivit
Un ciocan bun nu te va scuti de a-ți lovi degetele, însă îți poate ușura în mod considerabil treaba prin gospodărie.
Un ciocan este un instrument de nelipsit din orice trusă de lucru a unui gospodar sau meșter. El poate pot fi folosit pentru a construi sau pentru a distruge, pentru a modela cu precizie sau pentru a demola fără milă. Iar alegerea unui ciocan greșit la locul de muncă poate provoca daune serioase.
În timp ce majoritatea ciocanelor arată și funcționează la fel, diferențele sunt importante. Cea mai bună formă, greutate și material depind de ceea ce lovești și cu ce scop. Capetele înguste concentrează întreaga forță a loviturii într-o zonă mică, capetele largi o răspândesc. Mânerele mai lungi permit balansări mai puternice, cele mai scurte permit un control mai mare. Mânerele din lemn absorb o parte din vibrație, dar se pot rupe, mânerele din oțel sunt durabile, dar pot fi dureros de utilizat. Fibra de sticlă și alte materiale compozite sunt durabile și confortabile, dar costă mai mult.
Folosește întotdeauna un ciocan pe care îl poți controla. Fii atent la locul unde vrei să lovești și nu la ciocan. Lasă greutatea capului de ciocan să facă cea mai mare parte a muncii. Dacă nu poți lovi în același loc de două ori la rând, înseamnă că mișcarea este scăpată de sub control și asta poate strica atât munca, cât și oasele tale.
Iată o descriere a celor mai cunoscute tipuri de ciocan și pentru ce sunt eficiente fiecare dintre acestea.
Ciocan cu gheară
Nu este surprinzător că cel mai obișnuit tip de ciocan este și cel mai versatil, deși este în principal folosit pentru baterea cuielor și demolări ușoare. Un cap plat mic conduce toată forța mișcării într-o zonă mică, ceea ce îl face excelent pentru baterea cuielor.
Opus capului este o gheară care îi dă numele acestui tip de ciocan. Ghearele au două forme, respectiv o versiune folosită pentru a extrage cuie și o versiune folosită pentru a smulge plăcile și alte materiale.
Ciocanele cu gheare mai ieftine vin cu mânere din lemn, care sunt rezonabil de confortabile, dar sunt cel mai ușor de rupt (dar ele pot fi, de asemenea, ușor înlocuite). Pentru mai mult confort și durabilitate, alege un ciocan cu gheară cu mâner din fibra de sticlă sau compozit. Pentru o durabilitate maximă, alege mânere din oțel.
Avantaje:
- Ciocan bun în general pentru majoritatea nevoilor casnice. Poate atât să bată, cât și să smulgă.
Dezavantaje:
- Ușor de deteriorat materialele (sau degetele) cu o mișcare scăpată de sub control.
De utilizat pentru:
- Baterea cuielor, scoaterea cuielor și demolarea ușoară.
Ciocan de cauciuc
Ciocanele cu cap de cauciuc și alte ciocane moi sunt fundamental diferite de alte ciocane. În loc să fie cât mai dure, capetele lor sunt moi pentru a reduce daunele asupra lucrurilor lovite. Ele au o față lată, astfel încât răspândesc forța pe o suprafață largă și sunt confecționate din materiale mai moi decât oțelul. Atunci când alegi un astfel de ciocan, alege unul mai moale decât ceea ce lovești. Cauciucul este cel mai obișnuit material, dar alama, plasticul, pielea și lemnul sunt de asemenea populare.
Deoarece ciocanele de acest tip sunt moi, ele se vor uza rapid. Unele au fețe detașabile, ceea ce face mai ieftină înlocuirea și îți permit să schimbi fețele mai dure sau mai moi între ele, în funcție de ceea ce lucrezi.
Ciocnirea unui astfel de ciocan cu un material flexibil sau folosirea ciocanelor de cauciuc poate determina săritura ciocanului, ceea ce este o problemă, deoarece îngreunează controlul ciocanului.
Avantaje:
- Poate să bată lucruri fără să le deterioreze. Unele au fețe interschimbabile pentru diferite materiale.
Dezavantaje:
- Inutil pentru baterea cuierlor. Nu este la fel de greu ca alte ciocane. Se poate uza repede.
De utilizat pentru:
Forțarea îmbinărilor, introducerea dălților din lemn, modelarea foilor de metal, lucrul cu metale moi, așezarea bucăților de piatră.
Baros
Un baros este un tip de ciocan care îți permite să aplici o forță mare pe o suprafață largă. Capetele au de obicei o greutate cuprinsă între 3 și 9 kilograme, având și un mâner lung, astfel încât să poți obține o mișcare bună cu două mâini. Deoarece un baros este atât de greu, este deosebit de important să alegi o greutate pe care o poți controla cu ușurință.
În timp ce capul greu permite zdrobirea lucrurilor, fața lată face posibilă lovirea lucrurilor cu putere, dar fără a le distruge.
Avantaje:
- Este un ciocan cu adevărat mare.
Dezavantaje:
- Greu de controlat, ușor de zdrobit lucruri care nu trebuie neapărat zdrobite.
De utilizat pentru:
- Distrugerea zidăriei, tencuielii și gips-cartonului.
Există mult mai multe tipuri de ciocan față de cele enumerate mai sus, însă acestea sunt principalele folosite în gospodării, iar fiecare este mai bun decât celălalt la anumite treburi. Așadar, atunci când alegi un ciocan, ia în considerare avantaje și dezavantajele și tipurile de material căruia i se potrivește.