Ghid complet despre micrometru: ce este și cum se folosește
Vrei să afli mai multe despre instrumentul numit micrometru? Citește în continuare și vezi ce este această unealtă, pentru ce se folosește și cum se calibrează.
Ce este un micrometru?
Cunoscut și sub denumirea de calibru micrometric cu șurub, acesta este un instrument de măsurare esențial utilizat de inginerii mecanici, mașiniști și lucrătorii din alte meserii tehnice.
Acest tip de instrumente permite lucrătorilor să efectueze măsurători extrem de fine, care pot fi afișate fie în format imperial, fie în format metric.
Uneltele permit un grad mai mare de precizie în măsurare față de instrumentele alternative, cum ar fi șublerele cu cadran și șublerele vernier. Există 3 tipuri pe care să le iei în considerare:
- digital;
- cu cadran;
- vernier.
Termenul definitor a apărut în Grecia Antică și se traduce literal prin „măsură mică”. Există diferite tipuri de astfel de instrumente în ceea ce privește mărimea intervalelor de măsurare. Ele încep de la 25 de milimetri.
Acest lucru se traduce în măsurători metrice de 0-25 mm, 25-50 mm, 50-75 mm și așa mai departe. Versiunile imperiale sunt egale cu 0-1 inchi, 1-2 inchi, 2-3 inchi și tot așa. Există și seturi care conțin aceste unelte și pot fi utilizate în scopul de a efectua măsurători micrometrice sub tot felul de forme.
Componentele unui micrometru
Pentru a înțelege cum funcționează un astfel de instrument, trebuie să iei în considerare, mai întâi, componentele cheie ale uneltei. Analiza componentelor ar trebui, de asemenea, să aprofundeze înțelegerea modului de citire a unui asfel de instrument.
Cadrul – ramele micrometrice sunt în formă de C și asigură poziționarea optimă a nicovalei și a butoiașului. Ramele pot avea o varietate de forme și dimensiuni, permițând funcționalitatea dorită a instrumentului. Cadrul în formă de butuc este ideal pentru a efectua măsurători foarte precise în spații restrânse.
Nicovala – ar trebui să fie vizibil strălucitoare. Ar trebui să se asigure că axul gravitează către obiect, care este bine fixat. Nicovala va fi menținută în contact constant cu piesa și se poate ciobi dacă nu se acordă un nivel ridicat de grijă în timpul manevrării ei. Modelele de calitate sunt de obicei prevăzute cu nicovale micrometrice cu vârf de carbură. Acest material prelungește durata de viață a instrumentului.
Manșonul (sau butoiașul) – manșonul rotund (sau butoiașul) al instrumentului este ținut în siguranță pe loc și prezintă o scară liniară. De asemenea, este destul de comun ca marcajele vernier să fie găsite pe această parte a instrumentului. Această scară permite măsurători foarte precise.
Piulița de blocare (sau pârghia) – este o piesă deosebit de utilă atunci când vine vorba de menținerea pe loc a măsurătorii și de asigurarea axului pentru măsurarea loturilor mici. Unele instrumente sunt prevăzute cu piulițe de blocare, în timp ce altele au pârghii de blocare. Acolo unde este posibil, este recomandat să alegi varianta pârghiei de blocare datorită faptului că este mai ușor de folosit și de întreținut.
Axul – situat lângă fețele de măsurare, axul instrumentului este proiectat spre nicovală ca rezultat direct al contactului cu degetarul.
Degetarul – ar trebui să aplici ușor presiune de la degetul mare pentru a roti degetarul instrumentului. Această parte are marcaje gradate, care ar trebui să fie ușor de citit.
Oprire cu clichet – se găsește la capătul mânerului și limitează cantitatea de presiune permițând mișcarea la un cuplu calibrat.
Cum funcționează instrumentul?
Are un șurub calibrat (sau filet) care se află în interiorul axului și permite nivelurile excepționale de precizie și de măsurare ale dispozitivului. Șurubul este utilizat pentru conversia unor distanțe deosebit de mici pentru măsurare.
Axul poate fi mutat prin rotirea butonului cu clichet sau a degetarului până când există un contact ușor între ax și nicovală. Fiecare rotire de 360 de grade a axului are ca efect ajustarea spațiului dintre afișajele de măsurare cu 0,05 în sistemul de măsurare metric și 0,025 în sistemul imperial.
Există și dispozitive cu laser care pot realiza măsurători de mare precizie. Spre exemplu, un telemetru Bosch va face imediat treaba pe care cu micrometrul ai face-o în mai mult timp.
Victor ai uitat ce ai învățat la facultatea de mecanică timisoara că in poză este șubler?
View Comment