Geminide 2019: Ploaie de stele căzătoare. Sunt mai lente și mult mai strălucitoare
Geminide 2019. Ne apropiem cu pași repezi de maximul Geminidelor, curentul de meteori strălucitori din decembrie. În acest an, astronomii se așteaptă la 120 de meteori pe oră, doar cerul înnorat și Luna plină vor da bătăi de cap observatorilor amatori.
În noaptea de 13 spre 14 decembrie 2019, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare, explică cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Este vorba despre curentul de meteori denumit Geminide, pentru constelația din care par să vină stelele căzătoare, iar pentru prima dată, ploaia de stele a fost observată abia în 1862, adică mult mai târziu decât Perseidele și Leonidele.
Geminide, stele căzătoare „deosebite”
În schimb, Geminidele au ceva deosebit. Meteorii sunt mai lenți decât alții, și foarte luminoși. Astfel, vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele, ocazia perfectă pentru a putea fi observate fără instrumente astronomice.
Pe lângă intensitatea luminoasă, Geminidele mai sunt populare și pentru faptul că strălucesc în culori diferite. Cele mai frecvente culori ale stelelor căzătoare din decembrie sunt galben, portocaliu și uneori verde.
Diferitele culori sunt produse în funcție de compoziția chimică a meteorului.
O abundență de sodiu (Na), va face ca lumina să aibă o tentă portocalie, în timp ce mai mulți atomi de fier (Fe) vor duce la o lumină galbenă. Dacă avem de-a face cu magneziu (Mg), atunci lumina emisă va avea o tentă albastru spre verde, iar ionii de calciu (Ca+) vor adăuga o tentă violetă. În cazul moleculelor de azot (N2) sau a atomilor de oxigen (O) din atmosferă vorbim de o lumină roșie. Culoarea meteorilor depinde de tipul de emisii dominante, explică cei de la NASA vorbind despre culorile stelelor căzătoare.
Geminide 2019: Maximul se va produce pe 14 decembrie
Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim.
În 2019 maximul se va produce ziua, pe 14 decembrie și pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore. Astfel, în nopțile de 13/14 și 14/15 decembrie vom putea vedea stele căzătoare.
„Cel mai potrivit este să urmăriți cerul în a doua jumătate a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei sau în noaptea următoare”, mai spun specialiștii de la Observatorul Astronomic „Urseanu”
Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile.
Pentru cei care reușesc să își găsească puncte de observare departe de poluarea luminoasă a orașelor, singura problemă va fi cea legată de Luna Plină. Lumina va diminua numărul meteorilor observabili, dar stele căzătoare cele mai luminoase cu siguranță vor încânta privirile celor care vor îndura cu stoicism frigul.
„Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s”, explică astronomii.
Geminide 2019: Cum va fi vremea la Satu Mare
Pentru condiții optime, astronomii amatori sunt îndemnați să găsească locuri cu cât mai puțină lumină, să nu uite să se îmbrace gros, să aibă la-ndemână un șezlong, un izopren sau un sac de dormit și să privească la 45 de grade deasupra liniei de orizont.
„Cu cât veți privi mai mult, cu atât veți vedea mai multe stele căzătoare”, dau asigurări astronomii.
Din păcate, la Satu Mare, cei care vor să vadă stelele căzătoare vor trebui să se înarmeze cu multă răbdare și asta pentru că în nopțile aproape de maximul curentului de meteori, cerul va fi mai mult noros. Nebulozitatea va crește pe parcursul zilei de vineri, 13 decembrie, iar norii vor pune stăpânire pe boltă și în cursul nopților următoare. Condiții ceva mai bune pentru observații vor fi în noaptea de 15, 16 și 17, adică chiar la finalul Geminidelor.
Totuși, temperaturile nocturne nu vor fi prea scăzute. În perioada cuprinsă între 12 și 17 decembrie, minimele nocturne se vor încadra între 0 și -3 grade Celsius, mai frig spre finalul perioadei de referință.