Găzduire web shared – Cum folosim CloudLinux în alocarea resurselor?
În momentul în care alegi să apelezi la serviciile de găzduire web este foarte important să ții cont de modul în care sunt alocate resursele. Poate pare un detaliu nesemnificativ la prima vedere, dar este cel care va face diferența, mai ales dacă găzduirea utilizată de tine este de tipul shared. CloudLinux este cel mai utilizat sistem de operare destinat alocării resurselor pentru mediile de găzduire shared.
Pentru a înțelege mai bine de ce sunt importante resursele alocate pentru găzduirea web shared, trebuie să aruncăm o privire mai amănunțită asupra CloudLinux și a modului în care funcționează.
Ce este CloudLinux?
CloudLinux este un sistem de operare bazat pe Linux, lansat în anul 2010, ce a fost creat special pentru serviciile de găzduire web. Acesta are drept scop principal funcționarea și delimitarea în parametri optimi a fiecărui cont de găzduire.
Această nouă abordare le permite furnizorilor de servicii găzduire web să evite o serie de probleme, cum ar fi consumul inechitabil de resurse de către un singur site. Dacă unul dintre utilizatori ar consuma mai multe resurse decât îi sunt alocate, iar asta s-ar întâmpla în mod constant – care crezi că ar fi efectul? Unul negativ, bineînțeles! Celelalte site-uri vor fi afectate, performațele lor având de suferit considerabil.
Cum funcționează CloudLinux?
Cu ajutorul CloudLinux, conturile utilizatorilor, numite LVE (LightWeight Virtual Environment), sunt virtualizate, iar fiecare cont are alocat un număr de resurse. Astfel, dacă un cont începe să utilizeze mai mult procesor sau memorie, în loc să încetinească întregul server și, eventual, să producă o defecțiune, acesta va încetini doar acel cont particular.
CloudLinux permite setarea unor limite individuale pentru fiecare cont aflat pe același server, gazda web având control asupra procentului de utilizare a procesorului, a utilizării memoriei, a I/O și a numărului maxim de nuclee CPU pe care un client le poate accesa. În acest mod, este prevenit orice tip de abuz la nivelul datelor și totodată este menținut un echilibru pentru toate site-urile aferente aceluiași server.
Cum ajută CloudLinux la gestionarea resurselor unui cont?
În momentul în care una sau mai multe dintre limitele setate pentru un cont sunt depășite, trebuie luat în considerare faptul că pot apărea probleme la nivelul contului de găzduire. Iată care sunt cele mai importante resurse puse la dispoziție de un furnizor de găzduire web shared:
1. Memoria – Un indicator al consumului de memorie este afișarea mesajului „500 Internal Server Error”. Când apare această notificare de cele mai multe ori este indicat să se verifice log-urile site-ului, astfel se poate identifica sursa problemei. Un exemplu des întâlnit este existența unui script neoptimizat. Aceste notificări semnalează imediat consumul memoriei și au scopul de a ajuta la remedierea rapidă a problemelor.
2. Procesorul – Consumul procesorului este anunțat de mesajul „503 Service Unavailable” și apare atunci când dorești să accesezi site-ul. Pentru a identifica problema este de ajuns să se urmărească procesele care rulează și a vedea care consumă mai mult procesor decât are alocat.
3. Numărul de procese concurente (EP) – Mesajul aferent atingerii limitei maxime este „508 Resource Limit is Reached”. De reținut este faptul că numărul proceselor alocate poate varia în funcție de furnizor sau de pachetul ales. Nu există un număr de procese universal valabil.
4. Numărul de procese alocate (nPROC) – În cazul acesta, mesajul ce semnalează atingerea pragului limită pentru procesele alocate este identic cu cel din cazul proceselor concurente. Foarte important de luat în considerare este faptul că întotdeauna nPROC trebuie să fie mai mare decât EP.
Ce duce la epuizarea resurselor alocate unui cont de găzduire? Ei bine, răspunsul corect este: foarte multe! Însă cele mai frecvente cauze sunt: site-uri hackuite, site-ul este indexat prea des, scripturi neoptimizate, cron-uri setate greșit, trafic ridicat apărut în urma unor atacuri sau în urma unor campanii de marketing.
Concluzii
CloudLinux este un sistem de operare foarte benefic pentru găzduirea web shared, mai ales atunci când vine vorba de funcționarea în parametri optimi și distribuirea resurselor în mod echitabil. Este o unealtă facilă pentru a fi în câștig atât furnizorii de web hosting, cât și clienții. Alte beneficii demne de menționat sunt: capacitatea de uptime mai mare și siguranța sporită a serverului, izolarea conturilor de găzduire, împiedicarea abuzurilor asupra resurselor de pe server și performanța crescută a site-urilor.