Garda de Mediu trage un semnal de alarmă. Curățarea terenurilor prin incendiere te poate arde la buzunar!
Garda de Mediu Satu Mare trage un semnal de aralmă cu privire la incendiile de vegetație. Autoritățile avertizează că curățarea terenurilor agricole prin incendiere duce la poluarea aerului, iar fumul rezultate afectează sănătatea. Garda de Mediu îi avertizează pe sătmăreni și că incendierea fără acceptul autorităților pentru protecția mediului vine la pachet cu amenzi de zeci de mii de lei.
Garda de Mediu Satu Mare îi avertizează pe sătmărenii care s-au obișnuit să își curețe terenurile agricole sau pajiștile prin incendiere. Autoritățile avertizează asupra efectului negativ pe care incendiile de vegetație îl au asupra sănătății.
„Curățarea terenurilor agricole/pajiștilor prin incendiere nu este o soluție legală! Incendiile de vegetație pot determina poluarea aerului în zonele unde se produc, contribuind la creșterea concentrației de dioxid de carbon și favorizează poluarea aerului cu particule în suspensie, în special cu particule fine. În urma unui incendiu, prin dispariția vegetației, se intensifică șiroirea, eroziunea, mai cu seamă în arealele susceptibile în mod natural la eroziune. De asemenea crește riscul la inundații. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale poate fi devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetație, cuiburi de păsări, mamifere și reptile. Fumul produs de incendii afectează sănătatea umană, cauzând afecțiuni ale ochilor, pielii și la nivel respirator”, atenționează cei de la Garda de Mediu.
FOTO. UN SĂTMĂREAN ȘI-A RENOVAT CASA. S-A ALES CU O AMENDĂ DE 10.000 DE LEI DE LA GARDA DE MEDIU
În plus, arderea miriștilor fără acceptul autorităților competente le poate aduce sătmărenilor amenzi de zeci de mii de lei.
„Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice”, se arată într-o informare a Gărzii de Mediu.
În unele cazuri, arderea miriștilor poate veni la pechet și cu un dosar penal.
„Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, mai menționează aceștia.
Și pompierii au tras repetate semnale de alarmă după ce în fiecare an s-au confruntat cu incendii de vegetație scăpate de sub control care s-au extins și la terenurile învecinate.