Fungicidele: Prevenția și tratamentul bolilor la plante

Oricât de bine îngrijite ar fi plantele, riscul de a dezvolta boli este, uneori, inevitabil. Dintre toate bolile, cele fungice sunt cele mai frecvente, din cauza sporilor care se deplasează ușor. Aceștia rămân în pământ și pe timp de iarnă, astfel că riscul este unul permanent. Cu produsele și tehnicile potrivite, poți diminua riscul de infecție și poți proteja plantele în mod eficient.
Solul are o mare importanță în sănătatea plantei
În prevenirea bolilor fungice, primul pas este ca ele să beneficieze de un mediu în care să fie protejate și să crească armonios. Acest lucru înseamnă un sol aerat, bine drenat, care nu reține apa în exces. Umezeala constantă este cel mai bun prieten al ciupercilor care provoacă boli.
De aceea, evită să stropești frunzele, mai ales seara, când umezeala persistă mai mult. Ideal este să uzi plantele dimineața, direct la bază, astfel încât să aibă timp să absoarbă apa pe parcursul zilei. În plus, nu uita că stresul hidric (adică prea multă sau prea puțină apă) slăbește sistemul natural de apărare al plantei. Cu alte cuvinte, o plantă bine îngrijită va fi întotdeauna mai rezistentă în fața bolilor.
Fungicidele – soluția eficientă de prevenție și tratament
Uneori, chiar și după aplicarea măsurilor de prevenție, infecțiile fungice tot apar. În acel moment, intervenția rapidă cu un fungicid potrivit poate salva plantele. Aceste produse pot fi de mai multe tipuri, dar principalele sunt fungicidele sistemice și cele de contact.
Alegerea tipului potrivit de fungicid este o misiune importantă pentru fiecare agricultor. Fungicidele de contact creează o barieră protectoare pe suprafața plantei și sunt recomandate în tratamentele preventive, adică se aplică înainte ca simptomelesă apară. Fungicidele sistemice pătrund în țesuturile plantei și acționează din interior, fiind eficiente chiar și după apariția simptomelor.
Produse de încredere pentru combaterea bolilor fungice
Pentru a lupta eficient împotriva bolilor fungice, poți avea în vedere aceste produse de top:
Fungicid ALIETTE 80 WG – protecție sistemică profundă
ALIETTE este un fungicid sistemic ideal pentru combaterea micozelor precum fitoftora sau mana. Este conceput pentru: legume, pomi fructiferi și hamei, având o acțiune rapidă și distribuție completă în plantă. Fungicidul asigură protecție de durată, previne germinarea sporilor și stimulează mecanismele naturale de apărare ale plantelor. Produsul este un ajutor important pentru tratamente preventive.
Fungicid CABRIO TOP – combatere completă a bolilor
În componența acestui fungicid performant intră două substanțe active: piraclostrobin și metiram, fiind eficient pentru tratarea viței de vie și tomatelor. Acest produs oferă protecție completă împotriva manei, făinării și altor boli, având efect preventiv și vitalizant. Este util și pentru că asigură acoperire uniformă, rezistență la spălare și susține sănătatea generală a plantei.
Fungicid CANTUS – soluția de încredere împotriva putregaiului cenușiu
CANTUS este un fungicid de ultimă generație, eficient împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la vița de vie. Conține boscalid, o substanță activă din clasa SDHI, care blochează respirația patogenului. Are acțiune preventivă, mișcare translaminară și efect secundar asupra făinării, fără riscul rezistenței încrucișate.
Fungicid CUPROXAT FLOWABLE – acțiune de contact și eliberare treptată
Acesta este un fungicid de contact pe bază de cupru, certificat pentru agricultura biologică. Acționează eficient împotriva ciupercilor și bacteriilor, fără risc de apariție a rezistenței. Produsul are o aderență excelentă pe frunze și eliberează controlat cuprul, pentru o protecție sigură, inclusiv în condiții dificile.
La toate aceste produse, este foarte importantă aplicarea corectă. Orice fungicid, oricât de performant ar fi, trebuie administrat așa cum indică producătorul, pentru a fi eficient și sigur. În acest sens, trebuie să respecți următoarele aspecte: doza recomandată pe eticheta produsului, momentul ideal de aplicare, compatibilitatea cu alte tratamente sau condiții meteo, respectarea timpului de pauză înainte de recoltare. Aplicarea excesivă sau în condiții improprii a fungicidelor poate afecta nu doar plantele, ci și calitatea solului.
FOTO: freepik.com
