Vama Petea conduce topul național atunci când vorbim de numărul de mașini furate identificate de polițiștii de frontieră. Doar în luna august, la nivel național, oamenii legii au descoperit 32 de autovehicule care erau căutate de autoritățile din alte țări figurând ca fiind furate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în acest an s-a constatat o creştere de peste 40%.
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare) şi P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu şi P.T.F. Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, arată un comunicat al Poliției de Frontieră.
Omamenii legii mai spun și că cele mai des întâlnite mărci sunt cele de lux.
„Persoanele implicate au fost cetăţeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni, iar mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux – BMW, Audi sau Jaguar. În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră”, se mai arată în comunicatul de presă.
La începutul lunii august, polițiștii de frontieră de la Petea au confiscat mai multe mașini care figurau ca fiind furate. Printre ele un Jaguar și un Audi, dar și alte automobile pe care șoferii au declarat că le-au cumpărat din străinătate.
Prinși la volan, șoferii se declarau cumpărători de bună credință
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.
Pentru identificarea mașinilor, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact.
Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene, mai spun polițiștii de frontieră despre traficul de mașini.
Am văzut postări în care se caută oameni doar deținători de permis și pașaport pentru tecerea mașinilor peste graniță.
View Comment