FOTO/VIDEO. Unii muncitori și-au dat demisia din sindicat. Liderii, apel către greviști
Mai mulți greviști și-au dau demisia din sindicat și se întorc în fabrică. În această dimineață, liderii de sindicat au făcut un apel la muncitori, pe care i-au rugat să mai reziste. Muncitorii, în schimb, spun că două zile suplimentare de negocieri nu vor schimba nimic. O parte a angajaților sunt în grevă de nouă săptămâni.
Tot mai mulți greviști își dau demisia din sindicat și se întorc în fabrică. Liderii de sindicat au făcut un apel la muncitori și i-au rugat să aibă răbdare și să mai reziste încă două zile. Dar unii muncitorii sunt convinși că, dacă nouă săptămâni de grevă nu a dus la un compromis, una sau două zile în plus nu vor schimba soarta negocierilor.
Vasile Dârle a spus că luni la ora 10:00 va mai avea loc o nouă rundă de negocieri. Iar sindicaliștii care au fost prezenți i-au rugat pe oameni să aibă răbdare, să fie uniți și le-au transmis că într-o săptămână conflictul de muncă s-ar putea soluționa.
Muncitorii care au decis să rămână alături de sindicat au discutat și despre viitoarea lege a dialogului social.
„În România este sclavagism modern. Nu murim de foame, dar abia trăim,” au spus sindicaliștii.
Sindicaliștii au precizat și că cei din conducerea Ambasadei Suediei și-au asumat să încerce o negociere între reprezentanții companiei și cei ai Cartel Alfa.
Liderii de sindicat au vorbit și despre solidaritate, mai ales după ce muncitorii se vor întoarce la serviciu.
„Nu cedăm, mai bine plecăm,” au spus muncitorii care au rămas în grevă.
Și Sorin Faur a făcut un apel la muncitorii aflați în grevă.
„Dacă acuma renunțăm la grevă, fără un acord, fără nimic, este un dezastru. Trebuie să plecăm toți cu un acord. Pentru asta vă rog foarte mult să mai rezistați câteva zile. Există deschidere la negocieri. Se poate discuta despre acel bonus de prezență și sub o altă formă. Sunt deschiși la negocieri, dar dacă mai au cu cine negocia. Oferta este valabilă doar pentru a încheia greva,” le-a transmis oamenilor Sorin Faur.
Faur a precizat că cei care doresc să reintre luni la serviciu, să fie sinceri și să își anunțe liderii de sindicat.
După apelul din această dimineață, sindicaliștii vor verifica lista pentru a vedea câți muncitori doresc în continuare să rămână în grevă.
Discuții despre o viitoare lege a dialogului social.
Adrian Dohotaru, deputat neafiliat de Cluj, a fost alături de greviștii de la Electrolux pentru a vorbi despre legea dialogului social pe care a preluat-o chiar de la confederațiile sindicale.
„Vă felicit pentru că aveți curajul să ieși în stradă, doar dacă sunteți uniți, puteți să vă spuneți păsurile, nu doar în fața patronatului, ci în fața lumii întregi”, a spus Adrian Dohotaru, deputat de Cluj. „Mi se pare și că salariul minim trebuie să fie raportat la un coș zilnic. La nivel UE există un echilibru între forța de muncă și capital. În România, 36% vine muncii, restul capitalului”, a explicat Dohotaru cu privire la faptul că dorește un salariu minim de 2.500 de lei.
Deputatul a spus că este nevoie de mai multă justiție socială.
„România a devenit o țară a muncii ieftine, din cauza politicienilor. Noi nu suntem o țară a muncii ieftine. România nu e țara muncii ieftine. Ăsta e semnalul care trebuie transmis guvernanților. Ăsta e mesajul care trebuie transmis opoziției. Avem nevoie de justiție socială”, a mai spus parlamentarul.
Cei care au rămas în grevă au făcut și ei un apel la unitate și au scandat în continuare că nu vor ceda presiunilor.
Peste 400 de angajați ai companiei suedeze se află în grevă de nouă săptămâni. Oamenii s-au confruntat cu probleme financiare în această perioadă, chiar dacă au existat mai multe inițiative din partea sindicatului de a compensa pierderile din această perioadă.
Avertizarea transmisă de liderii de sindicat
Un apel a venit pe Facebook și din partea liderului sindicatului liber Samus. Sorin Faur a subliniat cât de importantă este apartenența la un sindicat.
„Câțiva dintre membrii de sindicat din fabrică au hotărât că dacă d-ul Bloemer le-a promis că are grijă de ei, nu mai au nevoie de sindicat. Eu cred că indiferent cum se va termina această grevă, sper că bine pt muncitori, nimeni nu e așa de prost încât să creadă că d-ul Bloemer sau oricine vine după el se va gândi vreodată la ei înainte de a-și realiza targheturile impuse de grup, sau vor face diferențieri între cei care au fost în grevă sau nu atunci când vor pune oameni pe posturi. Doar nu sunteți copii să credeți așa ceva. Vă trebuie Contract colectiv de muncă, cu salarii compensatorii, cu al 13 salar, cu tichete de vacanță, cu bonificații pt pensionare, cu zile de concediu peste 21 zile, cu ajutoare materiale pt decese, etc nu cred că d-ul Bloemer o să le poată da conform legii, chiar dacă v-a promis asta. Dar ma rog, cei care in ultimele 8 saptamani ati vazut in el un salvator care sa va scape de oamenii rai de la Sindicat n-aveti decat sa mergeti pe calea asta, totul in viata va arata cu timpul daca ati facut bine sau rau. Sa nu fie prea tarziu sa va mai puteti razgandi,” transmisese Sorin Faur pe o rețea de socializare.
Miza, potrivit liderilor de sindicat, este legată de reprezentativitatea sindicatului liber Samus.