O mică tornadă, formată parcă din senin, a fost observat în cursul zilei de ieri pe raza localității Cămârzana. Curenții de aer au antrenat particulele de praf, care s-au ridicat la câțiva zeci de metri înălțime, iar în scurt timp, tornada a pierdut din intensitate.
Un sătmărean a reușit să surprindă întreaga scenă cu ajutorul telefonului mobil. În imagini se poate vedea coloana de aer, dar și modul în care aceasta se deplasează, pentru ca ulterior să scadă în intensitate.
Calificate drept tornade, aceste trombe, mișcări ale curenților de aer pe verticală, nu ajung la intensitatea tornadelor pe care și țara noastră le-a experimentat în cursul anului trecut. Aici vorbim de fenomene meteorologice de o durată relativ scurtă, care doar în situații excepționale pot deveni atât de puternice încât să fie periculoase pentru oameni și proprietăți.
Ele se formează atunci când aerul cald aflat aproape de suprafața solului, se ridică rapid, trecând printr-o masă de aer rece formând practic un curent. În anumite condiții, acest curent poate începe o mișcare de rotație. De cele mai multe ori aceste vârtejuri au un diametru de un jumătate de metru, iar întălțimea coloanei se ridică până la 10 metri.
Cele mai multe astfel de tornade ating viteze maxime de 70 km/h, dar în alte țări au fost înregistrate și vârtejuri cu viteze de 100 km/h, cu diametre ce depășesc 90 de metri. Mini-tornada de la Cămârzana s-a disipat într-un minut, ca majoritatea celor de intensitate mică.
Anul trecut, un fenomen similar a fost filmat în luna septembrie, în apropiere de localitatea Livada.
Sătmărenii au documentat și mai multe situații în care nori de tip pâlnie s-au format deasupra județului. Norii-pâlnie sunt asociați cu furtunile și vânturile puternice, iar coloana de aer poate fi întâlnită și foarte aproape de sol, la aproximativ 6 m altitudine.
Tot în 2019, mai multe tornade au fost raportate în lunile mai și aprilie, când România s-a confruntat cu fenomene meteo severe și au fost emise și primele avertizări cu privire la formarea unor tornade.
Citește și:
VIDEO. ”Tornadă” surprinsă pe câmp, în județul Satu Mare. Fenomen spectaculos
VIDEO. Tornadă în formare într-un județ din vestul țării. Tot mai multe fenomene meteo extreme
VIDEO. Povestea unor sătmăreni care s-au ”întâlnit” cu o tornadă
VIDEO. Imagini apocaliptice în sudul României. Tornade filmate în mai multe județe
Când eram copii și vedeam,, tornade” d-asta ne distram zicând ca-și bate Dracu nevasta. De multe ori ridicau în aer în special frunze sau panusi de porumb ridicându-le la o înălțime apreciabila.
View CommentNu e chiar asa rar fenomenul, atât ca n-a fost fotografiat/filmat.