Autoritățile române sunt acuzate de ONG-uri că nu fac nimic pentru a salva viața oilor prinse pe vaporul din portul Midia care s-a scufundat în cursul zilei de duminică. Mai mult, atunci când au încercat să ia legătura cu reprezentanții statului, spun ONG-urile, răspunsul a fost: ”închideți, că vă sunăm noi”. Instituțiile din Constanța vorbesc despre recuperarea cadavrelor, dar nu și despre operațiuni pentru salvarea oilor rămase în viață, mai spun ONG-urile.
Cei de la Animals International și Letea Wilde Horses au precizat că autoritățile române se fac vinovate de indolență atunci când vine vorba de salvarea animalelor. Un vapor cu mii de oi la bord s-a scufundat parțial în portul Midia la final de săptămână, iar ONG-urile acuză autoritățile că nu fac nimic pentru salvarea animalelor rămase încă în viață.
„Sute de oi vii prinse pe vaporul morții țipă încă după ajutor și nimeni nu face nimic pentru ele, deși accidentul naval s-a petrecut acum 34 de ore. Autoritățile nu fac nimic pentru că nu le pasă, iar noi și alte organizații de protecție a animalelor pentru că nu suntem lăsați de autorități”, scriu cei de la Letea Wild Horses.
Apărătorii drepturilor animalelor spun că au încercat să ia legătura cu cei responsabili, dar nu au mai fost sunați înapoi.
„Încă de ieri am început să dăm telefoane tuturor celor responsabili (ISU Dobrogea, DSVSA Constanța, premierului Ludovic Orban însuși etc.). Nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Când ni s-a răspuns, ni s-a spus deja celebrul ”închideți, că vă sunăm noi”. Nu ne-a mai sunat nimeni. Cerem pe această cale ISU și guvernului Orban să ia măsuri URGENT pentru evitarea unei noi tragedii de pe urma căreia imagina României va avea de suferit în plan internațional: fie să intervină CÂT MAI REPEDE pentru salvarea oilor aflate încă în viață, fie măcar să ne răspundă la apeluri și să ne permită nouă să încercăm să le salvăm”, este apelul lansat de ONG care spun că au pornit spre locul accidentului.
Un apel a fost făcut și la public, rugat să pună presiune pe autorități pentru a interveni, dar și pentru a schimbat mentalitatea atunci când vine vorba de protecția animalelor.
Similară este și solicitarea celor de la Animals International, care subliniază și problemele care există atunci când vorbim de comerțul cu animale vii. ONG-ul a criticat și ieșirea publică a autorităților din Constanța, care au vorbit doar despre recuperarea cadavrelor, nu și despre operațiunea de salvare a animalelor.
În cursul zilei de ieri, ONG-ul anunța că doar 33 de oi, din cele 14.000 câte s-au aflat la bordul navei scufundate, au fost salvate, iar probleme au fost inclusiv de ordin juridic. Autoritățile nu puteau preciza care sunt condițiile de preluare a animalelor salvate, dacă ele aparțin crescătorului român sau cumpărătorului din Arabia Saudită, acolo unde trebuia să ajungă transportul.
Cazul, care a ajuns inclusiv în atenția presei internaționale, vine la doar câteva zile după ce autoritățile române au fost acuzate tot de incompetență în cazul unui urs care a stat mai multe ore agonizând pe șosea, după ce a fost lovit de o mașină.
Abia după ce imaginile cu ursul rănit au devenit virale pe internet, autoritățile s-au sesizat spre a rezolva situația. Din păcate, reacția a fost de a eutanasia animalul, o decizie aspru criticată de ONG-uri și cetățeni.
De atunci, alți trei urși au fost victime ale incidentelor rutiere.