Sute de câini de rasă pot fi admirați, astăzi și mâine, în cadrul expoziției chinologice de la Satu Mare. La ediția din acest an participă invitați din 22 de țări, inclusiv din Africa de Sud.
Peste 600 de câini de rasă pot fi admirați sâmbătă și dumunică la Satu Mare, în cadrul expoziției chinologice. Invitați din 22 de țări, inclusiv din Africa de Sud, au fost prezenți sâmbătă dimineața pe stadionul „Someșul” pentru deschiderea oficială a evenimentului.
Arbitrajul a început deja în cele 12 ringuri amenajate, iar juriul este format din specialiști veniți din străinătate, spun organizatorii.
„În 12 ringuri se arbitrează, arbitrii sunt din opt țări. Și aici sunt invitați niște arbitrii foarte renumiți la nivel internațional. Astăzi așteptăm și vizitatori. Sâmbătă nu vin așa de mulți, dar sperăm că mâine să fie mai mulți,” a spus preşedintele Asociaţiei Chinologice Satu Mare, dr
. Molnar Zsolt.
Iar organizatorii spun că au și surprize pentru sătmăreni. Mâine, cei care vor trece pragul stadionului „Someșul” vor să vadă parada handlerilor seniori în costume populare naționale. Sătmărenilor le este promis și un spectacol de dresaj canin.
„Mâine vom avea și un spectacol cu dresaj canin, dar mai mult cu agility. Și este un sport nou, pe care eu nu îl cunosc și va fi foarte interesant,” a mai spus președintele Molnar.
Cei care vor vizita expoziția vor putea să admire și rase mai puțin întâlnite pe la noi.
Senzație au făcut lupii cehoslovaci. O rasă apărută în anii ’50, când crescătorii și-au propus să îmbunătățească calitățile ciobăneștilor germani prin împerecherea lor cu lupi carpatini. Scopul era creșterea unui câine de serviciu rezistent la frig și capabil de acțiune la altitudini ridicate. Iar în timp ce rasa a preluat o parte dintre caracteristicile ciobăneștilor germani, pentru neinițiați, câinii pot părea adevărați lupi, purtați în lesă.
Lupul cehoslovac nu este în schimb pentru toți crescătorii. Vorbim de o rasă temperamentală și activă, curajoasă și neînfricată, dar în același timp neîncrezătoare. Sunt extrem de atașați de proprietarii lor, față de care dovedesc o loialitate extremă. Le câștigi greu încrederea, spun crescătorii, dar nu sunt greu de întreținut și au abilități deosebite atunci când vine vorba de tracking și rezistență.
Este nevoie de un crescător de câini cu experineță pentru a putea face facă lupului cehoslovac. Mai ales că acesta are nevoie constantă de stimularea inteligenței, recompensarea comportamentului dezirabil și activități care să îl provocatoare, care să-i pună în valoare abilitățile naturale. Crescătorii mai spun și că sunt sensibili la comportamentul nedrept sau nepotrivit. Iar fără dresaj, având în vedere și statura, pot deveni distructivi, dar această caracteristică se întâlnește la majoritatea patrupedelor.
Unul dintre exemplare prezentate în cadrul expoziției este chiar din Satu Mare. Iar patrupedul „sătmărean” este o vedetă a competițiilor chinologice. La cinci ani el deja a câștigat trei titluri de campion al României.
Lupul cehoslovac. frumos caine…..și tot hulim socialismul….Oare cate țari se lauda cu el..?
View Comment