FOTO&VIDEO Raed Arafat explică “exploziile” de la Moftin. Populația, rugată să nu intre în panică
Secretarul de stat Raed Arafat a venit personal la Satu Mare pentru a evalua intervenția de la sonda de gaz de la Moftin. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a dat asigurări că incendiul nu reprezintă un pericol pentru populație iar „exploziile” raportate de localnici nu sunt altceva decât zgomotul produs de reaprinderea incendiului. Autoritățile nu au putut preciza când va fi lichidat incendiul iar operațiunile de la fața locului depind inclusiv de condițiile meteorologice.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a efectuat o vizită de lucru la Satu Mare pentru a vedea modul în care decurge intervenția de la Moftin. Raed Arafat a dat asigurări că populația din localitate nu se află în pericol iar potrivit experților, nu se pune problema evacuării locuitorilor.
„Nu se pune problema unei evacuări pentru că nu există un risc direct asupra populației. Probabilitatea unei astfel de situații este extrem de mică. Nu intră în calcul dar noi suntem tot timpul pregătiți. Riscul este mereu asupra personalului, asupra personalului de la pompieri, asupra pompierilor canadieni,” a spus Raed Arafat.
Un perimetru de siguranță a fost stabilit de către forțele de intervenție. Cum temperatura la nivelul solului în zona de incendiu a ajuns la 1000 grade Celsius, pentru siguranța pompierilor, în momentul reaprinderii flăcărilor, aceștia se retrag, a explicat colonelul Dragne.
„Incendiile de sonde de gaz, în special, sunt mai atipice, datorită riscurilor pe care le comportă prin emanarea unor de gaze care pot devin explozibile. Zgomotul e de la un efect de flash-over, arderea în masă. Sunt inconfortabile și sunt percepute ca un efect teluric dar nu sunt cutremure,” a dat asigurări colonelul.
Reaprinderea sondei este și motivul din spatele așa-ziselor explozii raportate de localnici.
„Flacăra mai mare se mai stinge si se mai oprește iar gazul se aprinde de la flacăra mai mica si de aici se aude acel bum, cu trepidații. Se poate sa decidem noi sa il reaprindem pentru a nu produce o explozie. Este important să se înțeleagă de la ce este acest zgomot,” a spus Arafat.
Pompierii ar putea chiar reaprinde flacăra, pentru a evita o explozie.
„Scopul este să nu lăsăm cantitatea de gaz să se deplaseze necontrolat, spre localități. Scopul este el să se consume la nivelul sondei. Experții canadieni vor trebui să intre în sondă și să oprească gazul,” a mai explicat Dragne.
Pompierii canadieni sunt pregătiți să intervină și să coboare în sondă. Cantitățile importante de apă vor fi necesare dar nu pentru stingerea incendiului ci pentru siguranța echipelor de intervenție.
Potrivit CEO-ului companiei canadiene, Canada se confruntă cu aproximativ 40 de incidente de acest gen în fiecare an. Jeffrey Auld a precizat că la cauza incendiului poate sta o eroare umană sau o defecțiune tehnică dar orice investigație va fi făcută doar după lichidarea incendiului. El a mai precizat că în continuare se lucrează la degajarea zonei iar intervențiile depind foarte mult de direcția vântului.
„Știu că a luat mult timp dar trebuie să curățăm zona și se vede deja cât de mult am degajat zona. Este important să înțelegem că trebuie degajat perimetrul pentru a putea lucra în siguranță. Suntem dependenți de vreme, așa că în unele zile putem lucra iar în altele nu. Dar principala preocupare este siguranța echipelor de intervenție și nu le putem risca integritatea,” a spus Jeffrey Auld.
În ceea ce privește durata intervenției, autoritățile nu doresc să ofere date exact și spun că lichidarea ar putea să dureze între două săptămâni și două luni.
„Două săptămâni sau două luni, sunt informative și nimeni nu poate să spună fix. Au avut situații în care a durat două sau trei luni până au rezolvat definitiv incendiul. Noi sperăm să rezolvăm mai repede,” a spus Raed Arafat subliniind că principalele preocupări sunt cele legate de siguranță și nu de viteză.