Premieră în județ. Patru comune din județul Satu Mare au reușit prin fonduri europene să își doteze cu tehnică modernă serviciile voluntare pentru situații de urgență. Printr-un efort comun, comunele Odoreu, Halmeu, Viile Satu Mare și Păulești au obținut circa un milion de euro pentru cumpărarea a patru autospeciale de pompieri, respectiv achiziționarea de alte dotări necesare funcționării eficiente a serviciilor voluntare pentru situații de urgență.
Primul exercițiu major
Astăzi a avut loc, în comuna Odoreu, primul exercițiu major cu noile dotări. A fost simulat un incendiu la o unitate de producție din comună. Primii care au intervenit au fost cei din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Odoreu. Timpul de reacție de la alarmă a fost foarte scurt, iar voluntarii s-au desfășurat rapid. Pentru că – potrivit scenariului – incendiul a fost unul foarte puternic, au fost chemați în sprijin colegii de la Păulești, care au intervenit și ei cu o autospecială de ultimă generație.
La final, concluzia a fost una pozitivă, potrivit șefului Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Odoreu, Marcel Niky.
”Ne pregătim continuu, penttru orice fel de situație de urgență. Aici nu avem voie să greșim, fiindcă orice greșeală ne poate costa viața. Am cerut și sprijinul ISU Satu Mare, care ne-a primit la un instructaj, fiincă am lucrat exact pe ceea ce avem nevoie, aplicat pe aceste noi dotări”, a spus Marcel Niky, pentru PresaSM.
Supervizați de un profesionist
Întregul exercițiu a fost monitorizat de către fostul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, colonelul (r) Gheoghe Strâmb, care ocupă funcția de expert cooptat în cadrul acestui proiect. Cu o uriașă experiență în domeniu, acesta a apreciat modul în care au acționat pompierii voluntari.
”Sunt mulțumit de ceea ce au făcut și, mai ales, că înainte de toate trebuie să învețe să lucreze cu aceste autospeciale, care sunt, totuși, generație 2019. sunt mașini noi, de ultimă generație, și faptul că au ajuns într-un timp foarte scurt să învețe să lucreze cu ele, cred că acesta este principalul câștig. Încet-încet, toate serviciile voluntare se vor așeza așa cum trebuie”, a spus Gheorghe Strâmb, pentru PresaSM.
Un proiect vital
Comuna Odoreu, în parteneriat cu Asociaţia Pompierilor Voluntari din Tyukod (Ungaria), respectiv cu comunele Halmeu, Viile Satu Mare și Păulești, au derulat proiectul ROHU80 Jointrescue „Centru transfrontalier integrat pentur monitorizarea, prevenirea riscurilor și managementul dezastrelor“, finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria, având un buget total de 1.040.800 EUR. Din care contribuţia Uniunii Europene (FEDR) 884.680 EUR.
Prin dotarea echipelor de voluntari cu echipamente performante, proiectul va facilita gestionarea riscurilor transfrontaliere, precum și îmbunătățirea infrastructurii, echipamentelor și potențialului uman care deservesc echipele de intervenții de urgență din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Și comuna Lazuri are pompieri și autospecială. Nu au încă remiză dar ei funcționează de mai demult.
View Comment