Pentru sătmărenii care vor să relaxeze dar și pentru părinții care doresc ca micuții lor să petreacă o zi în aer liber și să învețe mai multe despre animale, grădina zoologică din Nyiregyhaza este destinația perfectă.
Reporterii PresaSM.ro au fost la fața locului și au relatat povestea de succes maghiară de la granițele României.
La aproximativ 110 kilometri distanță de Satu Mare, grădina zoologică din Nyiregyhaza, aflată în afara orașului maghiar, acoperă o suprafață de 300.000 de metri pătrați și este una dintre cele mai frumoase și premiate din țara vecină. Vizitatorii se pot bucura și învăța mai multe despre cele peste 500 de specii, aproape 5000 de animale care sunt îngrijite de personalul de la Sosto Allatkert.
În timp ce grădinile zoologice de la noi din țară se confruntă cu dificultăți iar multe oferă o priveliște dezolantă pentru vizitatori, ridicând semne de întrebare despre bunăstarea animalelor, parcul in Ungaria a reușit, grație fondurilor europene dar și colaborării cu autoritățile locale și sponsori, să câștige premii pentru condițiile oferite animalelor dar și speciile pe care le găzduiește aici.
Grădina zoologică este unică în Ungaria prin diversitatea speciile pe care le oferă dar și prin programele educaționale puse la dispoziția celor mici. În cei 15 ani de activitate, parcul zoologic a devenit al cincilea cel mai vizitat obiectiv turistic din țara vecină atrăgând turiștii străini, printre care foarte mulți români.
Parcul zoologic din Nyiregyhaza este singurul din Ungaria care are tigrii albi și rinoceri indieni, ambele specii protejate de lege iar grădina investește în programele de conservare a speciilor. Multe dintre animalele considerate amenințate, aici reușesc să se reproducă, iar pe lângă succesul științific, puii animalelor fac senzație printre vizitatori. Iar unele dintre marile realizări, este centrul pentru reproducerea pachidermelor.
Anul acesta, senzația grădinii zoologice sunt puii de lei albi. O subspecie, leii albi sunt o raritate în mediul lor natural din Africa, iar culoarea lor este determinată de aceeași genă recesivă care cauzează albinismul. Cei mai mulți lei albi trăiesc în grădinile zoologice și parcurile protejate din Africa. Iar la Nyiregyhaza, grație unui punct de observație de tip panopticon, vizitatorii pot observa felinele unic chiar din interiorul habitatului.
Iar leii albi nu sunt singurele feline care atrag mii de vizitatori. Panterele, leoparzii, tigrii și gheparzii sunt doar câteva dintre animalele de pradă care fac deliciul adulților și copiilor deopotrivă.
Cel mai vizitat obiectiv din cadrul grădinii zoologice rămâne Piramida Verde, o construcție care a primit premiul arhitecților din Ungaria și care reproduce cadrul natural în care trăiesc multe dintre speciile tropicale din grădina zoologică. Structura are o suprafaţă de 4000 metri pătrați, și acoperă 3 etaje. Vizitatorii au parte aici de o experiență unică, pot observa fauna Oceanului Indian grație unui acvariu imens subteran care permite, printr-un culoar de sticlă, admirarea rechinilor, printre care rechinul-tigru, asta alături de alte specii exotice precum remora, lingcod, pisici de mare și trilobiți.
Tot în cadrul Piramidei Verzi, vizitatorii pot urmări o familie de urangutani din Borneo. Iar zona din parcul zoologic destinată special primatelor este și educațională vorbind despre pericolele la care sunt expuse primatele și cum au ajuns, cele mai multe dintre ele, să fie specii pe cale de dispariție. Copii pot învăța despre diferitele tipuri de primate, aria lor de răspândire, pot urmări jocul lemurilor, pot admira gibonii aurii și bineînțeles, gorilele.
Pentru cei care iubesc reptilele, vizita la Niregyhaza le oferă șansa de a vedea, pe lângă pitoni, anaconda, cameleoni, diferite specii de șopârle și broaște țestoase, și o pereche de dragoni de Komodo.
Printre speciile care atrag vizitatorii sunt și urșii panda roșii. Nu este vorba de o subspecie de urs ci de o rudă asiatică a ratonului, denumită și ratonul de Himalaya sau pisica-vulpe.
Dar urșii rămân o atracție favorită pentru copii. Ursul polar, ursul brun dar și urșii negri cu ochelarii se simt acasă la Nyiregyhaza.
Zonele speciale dedicate florei și faunei din Australia și America de Sud oferă vizitatorilor șansa de a observa diversitatea speciilor dar și de a vedea câteva dintre animalele mai ciudate din zonele respective. Pe lângă canguri, pitici și giganți, nandu, struți și emu, lame și tatu, gradina este acasă și pentru furnicari, capibara și câini dingo.
Grădina se laudă și cu o diversitate mare a speciilor de păsări de la papagalii ara la porumbeii africani, de la păsări răpitoare, de zi și de noapte, la ibișii considerați sacrii în Egiptul antic. Gâște saki și mandarine, fazani aurii, păuni albi dar și vulturi necrofagi, toate pot fi admirate la grădina zoologică din țara vecină.