Pompierii militari din șase județe vor intra astăzi efectiv în foc, susțin surse pentru PresaSM. Și asta pentru a scoate bucățile turnului sondei care s-a prăbușit peste puț. În acest sens, pompierii au asigurat un dispozitiv impresionant de alimentare cu apă. Concret, peste pompierii care vor intra în flăcări pentru a secționa bucățile de fier, în vederea extragerii bucăților din turn, se va proiecta o perdea de apă în mod continuu, astfel încât să se diminueze efectele flăcărilor violente.
Aceste măsuri sunt necesare pentru a putea demara tăierea și extragerea suprastructurii (turnul sondei) din focar. După eliberarea capătului sondei, personalul specializat în controlul sondelor va evalua situația și va stabili în ce măsură a fost afectată, precum și modalitatea de captare a gazelor.
Pentru a se asigura toate condițiile pentru efectuarea intervenției s-a dispus un platou de dale amenajat în câmp o suprafață de 720 mp de dale, de câte 3m/1m fiecare și o greutate de 1,64 tone. De pe acest platou se va interveni pentru tăierea corpului sondei și pătrunderea în puțul sondei. Aici au fost amplasate șase rezervoare de mare capacitate (70 metri cubi) pentru asigurarea rezervei de apă. În total: 420 metri cubi.
S-a realizat dispozitivul de alimentare cu apă de la stația de pompare a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciar, respectiv din râul Crasna, dispozitiv care se întinde pe o lungime de 3,3 kilometri. Motopompele pentru captarea apei sunt dispuse din 850 metri în 850 metri, existând și bazine tip piscină pentru asigurarea continuității.
Astfel, rezervoarele de apă de pe platou sunt umplute. Cu ajutorul a câte două motopompe Novus 600 cu debit de refulare de 2000 litri, și a câte două motopompe Honda cu debit de 2000 litri, vor fi alimentate, în pereche, două autospeciale Scania, alte două mașini fiind păstrate în rezervă.
Apa va fi refulată pe tunuri mobile (de capacitate 2500l/minut) aflate în cuști cu foi de inox, dar și pe o linie de protecție suplimentară de tip B.