Liderii Organizației Județene Satu Mare a PNL, prin președintele Adrian Albu și primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, au cerut demisia prefectului județului Satu Mare, Darius Filip, pentru modul în care a fost organizată preluarea proceselor verbale.
Mai exact, este vorba despre procesul de predare ale proceselor verbale și ale buletinelor de vot duminică noaptea, după închiderea urnelor, la Biroul Electoral Județean, amenajat la Colegiul Tehnic de Transport și Telecomunicaţii ”Ion I.C. Brătianu“.
Primul care a cerut demisia prefectului Darius Filip a fost primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, iar președintele județean al PNL i-a dat dreptate.
”Este, pe bună dreptate, o bătaie de joc, iar PNL cere public demisia prefectului Darius Filip”, a spus Adrian Albu.
Pe de altă parte, Adrian Albu s-a declarat mulțumit de modul în care au fost organizate alegerile, în special de modul în care a acționat Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, care a deschis un dosar penal după cazul din comuna Racșa, pentru ”violarea confidențialității votului”. Acolo unde un membru al secției de votare este acuzat că a intrat împreună cu un votant în cabină.
În ce privește rezultatul votului, Adrian Albu s-a declarat extrem de încântat de faptul că PNL a câștigat cu un scor de 24%, la o diferență circa zece procente procente față PSD.
Reamintim faptul că potrivit unor imagini primite de PresaSM se vede cum oamenii dorm pe mese, pe scaune, obosiți și flămânzi. În unele cazuri au intervenit și echipajele medicale de prim-ajutor ale Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.
Oamenii susțin că nu și-au putut cumpăra de mâncare, fiind ținuți – în unele cazuri – până dimineața pentru a preda documentele. În cazurile mai fericite, unii membri ai secțiilor de votare și-au sunat cunoștințele, care le-au adus alimente peste gardul imobilului.
Reporterii PresaSM au contactat reprezentanții Prefecturii Satu Mare, care au ținut să precizeze că ei au respectat toate obligațiile ce decurg din legislația în vigoare.
”Noi am făcut tot ce ne impunea legea. Chiar mai mult. Fiecare membru al secțiilor de votare a avut o diurnă pentru hrană de zece lei, după cum prevede legislația în vigoare. Am dus zece bidoane cu apă, iar în incintă a fost un automat pentru cafea”, a precizat Ramona Antonescu, șef al Serviciului Monitorizare din cadrul Prefecturii Satu Mare.
În ceea ce privește timpii mari de așteptare, reprezentanții Prefecturii susțin că de vină ar fi și unii președinți de secție, care nu și-ar fi făcut bine treaba. În schimb, unii președinți de secții acuză tratamente privilegiate. Mai exact, unii ar fi avut ”intrare” mai ușoară.
”Faptul că unii au stat atât de mult are o explicație. Au fost președinți de secții de votare care au venit cu toate documentele făcute perfect și au stat cinci minute. În alte cazuri am renumerotat voturile. Unele aspecte au ținut și de președinții de secție. Noi ne-am conformat întru totul cerințelor legale”, a mai precizat Ramona Antonescu.
NOTA REDACȚIEI: Nu știm cum este posibil că autoritățile își fac mereu treaba, dar nu le iese mai nimic. Iar rezultatul vorbește de la sine. Vorbim despre o realitate factuală, nu o interpretare subiectivă.