Greva de la Electrolux Satu Mare a intrat în cea de-a șaptea săptămână. Sindicaliștii reclamă faptul că, în ciuda profitului pe care suedezii l-a făcut la nivel internațional, compania nu își plătește așa cum ar trebui muncitorii de la Satu Mare.
Sindicaliștii reclamă faptul că, deși Electrolux a întregistrat un profit important, muncitorii de la Satu Mare nu sunt plătiți așa cum ar merita. Liderii spun și că este necesar ca acțiunile de protest să continue și să fie popularizate și la nivel internațional.
Sorin Faur a precizat că singurul lucru care poate determina compania să revină la masa negocierilor este afectarea imaginii bune pe care o are la nivel internațional.
Sindicaliștii au vorbit și despre necesitatea unui suport din partea sindicatelor și cartelelor de la nivel național, asta pentru că muncitorii au nevoie de bani, se apropie sărbătorile dar și scadența facturilor emise pentru perioada iernii.
Iar confederațiile ar putea da o mână de ajutor, dar banii vor trebui rambursați, au mai precizat liderii de sindicat.
Sub presiune, spune Sorin Faur, unii colegi au plecat din grevă pe parcursul zilei de vineri. Dar muncitorii adunați în fața fabricii în această dimineață au strigat în cor că nu vor ceda și nu se vor întoarce la muncă.
„Nu își dau seama, că până la urmă, trebuie semnat un contract colectiv de muncă,” le-a transmis liderul de sindicat Sorin Faur celor din Electrolux care nu s-au alăturat grevei. „Dacă nu ai sindicat, nu ai cine să te reprezinte.”
Greviștii au făcut apel la unitate, pentru a continua greva.
Liderii Cartel Alfa urmează să aibă o întâlnire la nivel central, iar în discuție va fi luată și situația de la Electrolux Satu Mare.
Alături de Sorin Faur, liderul sindicatului liber „Samus”, a fost și liderul sindicatului polițiștilor, Marius Gânță. Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a modului în care s-au derulat negocierile în aceste șapte săptămâni. Gânță s-a declarat nemulțumit de scrisoarea transmisă de Electrolux, cea în care oferea consiliere angajaților aflați în grevă, dar și celor din fabrică.
„De unde au fonduri pentru firmă de pază, de unde bani pentru consilieri, dacă consilierii sunt consilieri,” a spus Gânță.
Marius Gânță le-a mai spus muncitorilor și că se așteaptă ca săptămâna următoare să se ajungă la o rezolvare a situației.
„Eu am impresia că săptămâna viitoare se întâmplă ceva. Nu se poate continua la nesfâșit. Să coboare din turnul ăla de fildeș și să discute cu oamenii,” le-a mai transmis Gânță.
Gânță a făcut apel și la ceilalți sindicaliști din Satu Mare, cărora le-a transmis că ar fi trebuit să fie alături muncitorii aflați în grevă, la întâlnirile de dimineață.
Pe parcursul celor șapte săptămâni, greviștii de la Electrolux au primit susținere din partea sindicatelor din țară, dar și a celor din străinătate. Au fost transmise scrisori către autoritățile suedeze din țară, dar și către conducerea de la Stockholm a fabricii din Satu Mare.
Greviștii au făcut și un marș pe străzile din municipiu, pentru a atrage atenția asupra nivelului de salarizare, iar întâlniri repetate au avut loc la Prefectură între reprezentantul Guvernului în teritoriu și conducerea sindicală. La primele discuții au participat și cei din conducerea fabricii.
Muncitorii au depus și sesizări la sediul ITM. Greviștii s-au plâns de faptul că nu le-au fost acordate tichetele de masă pe luna precedentă declanșării grevei, dar au acuzat și că cei din conducerea fabricii au angajat personal nou, în locul salariaților aflați în grevă.
La Satu Mare au venit liderii sindicali ai Cartel Alfa din alte județe, inclusiv președintele Bodgan Hossu.
Și Guvernul a încercat să medieze conflictul de muncă. Ministrul Marius Budăi a făcut o vizită la Satu Mare și a discutat cu cei din conducere, dar și cu muncitorii și sindicaliștii. Negocierile demarate atunci nu au avut niciun rezultat.
În plus, săptămâna trecută trei dintre greviști au anunțat că apelează la greva foamei pentru a trage un semnal de alarmă.
De cealaltă parte, conducerea Electrolux Satu Mare a transmis presei mai multe comunicate de presă prin care preciza că își respectă angajații, că vor continua negocierile și și-au prezentat propria ofertă făcută în cadrul negocierilor pentru semnarea contactului colectiv de muncă.
Acțiunile de protest nu au fost fără incidente. Conducerea fabricii a reacționat prin sporirea măsurilor de securitate în zona în care au loc întâlnirile greviștilor. Recent, cei de la Electrolux au anunțat că oferă consiliere pentru greviștii, dar și angajații care sunt la serviciu.
Greva a fost declanșată după ce salariații au solicitat doi lei în plus pe oră pentru munca depusă. Nu doar nivelul de salarizare îi nemulțumește pe greviști, ci și volumul de muncă.
Încă de săptămâna trecută, greva de la Electrolux a devenit cea mai lungă din istoria fabricii, de când a fost cumpărată de suedezi.
celor din fabrica li se acorda bonusuri tichete de 150 lei iar cei in greva sa stea linistiti ca nu le intereseaza. e bataie de joc rusine sa le fie. Dar odata vor da socoteala si ei
View CommentPuteti protesta pana la 40 mai,oricum o sa aveti atata bani in plus ca si par pe broasca,in tara asta oricum nu o sa avem un salar ca sa putem trai cumva si sa punem ceva si deoparte.
View Comment